latinica  ћирилица
21/11/2020 |  11:38 ⇒ 12:02 | Autor: SRNA

Povorka sa tijelom blaženopočivšeg patrijarha krenula ka Hramu Svetog Save

Povorka sa tijelom blaženopočivšeg patrijarha srpskog Irineja u pratnji pripadnika Vojske Srbije krenula je od Saborne crkve u Beogradu prema Hramu Svetog Save.
Povorka sa tijelom blaženopočivšeg patrijarha srpskog Irineja - Foto: SRNA
Povorka sa tijelom blaženopočivšeg patrijarha srpskog IrinejaFoto: SRNA

Kovčeg sa tijelom patrijarha Irineja iz crkve su iznijeli pripadnici počasnog voda Garde Vojske Srbije i položili ga na lafet, koji vuče vozilo Vojske Srbije.

Prethodno je kovčeg sa tijelom upokojenog patrijarha bio izložen u Sabornoj crkvi za vrijeme liturgije povodom slave Saborne crkve, Aranđelovdana, a zatim je služen pomen.

Liturgiju i pomen služio je mitropolit dabrobosanski Hrizostom uz sasluženje vladike šumadijskog Јovana, kruševačkog Davida i niškog Arsenija, u molitvenom prisustvu episkopa remezijanskog Stefana, vikara Patrijarha srpskog.

Tijelog patrijarha Irineja bilo je izloženo u centralnom dijelu crkve, među narodom, u drvenom sanduku, prekrivenom providnim staklom, na kojem su bili postavljeni bijela kapa – kamilavka, koju je dobio prilikom ustoličenja, kao i žezlo i patrijarhova zelena odežda.

Po dolasku u fram Svetog Save tijelo patrijarha biće izloženo sve do sutra kada će po završetku liturgije i opijela biti pohranjeno u jedno od grobnih mjesta u kripti Hrama, gdje su predviđena mjesta i za tijela drugih patrijaraha Srpske pravoslavne crkve.