latinica  ћирилица
21/11/2020 |  12:06 ⇒ 12:07 | Autor: SRNA

Lučić: Najoštrija osuda napada na srpsku imovinu u sarajevskom naselju Doglodi

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Miloš Lučić najoštrije je osudio posljednji napad na srpsku imovinu u sarajevskom naselju Doglodi gdje je zapaljena kuća Borislava Berjana, te poručio da policija mora pronaći počinioice i vratiti mir u ovo naselje, jer se preostali Srbi, mahom stariji, ne osjećaju bezbjedno.
Miloš Lučić - Foto: RTRS
Miloš LučićFoto: RTRS

Lučić smatra da se ne može raditi na pomirenju, suživotu i razumijevanju, ako se preostali Srbi zastrašuju i indirektno im se poručuje da odu.

- Danas kada se obilježava 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma bavimo se ovim pitanjima, što pokazuje da još dugo i predano moramo raditi na pomirenju koje će voditi boljem i prosperitetnijem društvu, jer je budućnost naših građana na prvom mjestu - dodao je Lučić.

Lučić je istakao da je desetak srpskih porodica koje žive u Doglodima nakon posljednjeg napada u stalnom strahu za život i imovinu.

On je napomenuo da su, nažalost, u posljednje vrijeme napadi na Srbe i njihovu imovinu, kao i imovinu Srpske pravoslavne crkve /SPC/ u Kantonu Sarajevo učestali što šalje poruku da su nepoželjni na svojim vjekovnim ognjiština, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara.

- Počinioci u mnogim slučajevim nikada nisu otkriveni i zato apelujem da se policija i nadležne institucije maksimalno angažuju i otkriju i procesuiraju počinioce i vrate povjerenje Srba kojima su ugrožena ljudska prava - istakao je Lučić.

U naselju Doglodi u noći sa 19. na 20. novembar zapaljena je kuća Borislava Berjana, koji sa porodicom nakon dejtonskog egzodusa sarajevskih Srba živi u Višegradu.