latinica  ћирилица
21/11/2020 |  12:47 ⇒ 12:56 | Autor: RTRS

U manastiru Svete Teodore služen pomen za upokojenog patrijarha Irineja

U manastiru Svete Teodore u Solunu služen je pomen za upokojenog patrijarha srpskog Irineja.
Pomen za upokojenog patrijarha Irineja - Foto: RTRS
Pomen za upokojenog patrijarha IrinejaFoto: RTRS

Svetu zaupokojenu liturgiju služio je arhimandrit Sergije Puškar, klirik Srednje Zapadno-Američke i Novogračaničke eparhije.

Njegovu poruku, prenosimo u cjelosti:

Sveta Trojice Bože naš,

Primi dušu vjernoga sluge Svoga novoprestavljenog arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha Srpskog g.g. Irineja.

Nepokolebljivog junaka za Sveto Srpsko Kosovo i naslednika na tronu Svetoga Save Prvoga Arhiepiskopa Svih Srpskih i Primorskih Zemalja. Otca i učitelja našega, da “Sve što je silom uzeto kad tad biće opet vraćeno”.

Bože milostivi nagradi ga da se i on udostoji služuti Nebesku Liturgiju pored svojih velikih prethodnika Svetoga Save Prvog Arhiepiskopa Srpskog, Svetoga Patrijarha Pavla i svih svetih roda našega, Tebi kome pripada slava i čast u sve vjekove vjekova. Amin!

Vječni pomen 45 poglavaru Srpske Pravoslavne Crkve i duhovnom ocu cjelokupnog Srpskog roda kako u Srbiji tako i u dijaspori. Punih 60 godina svoga života je posvetio Bogu i rodu svojeme, posljednjih 10 godina je nosio naj teži krst na svojim leđima - Patrijaraško služenje. Njegovo ravno apostolsko služenje je značilo raspeće radi svoga naroda u ova teška i ne prosta vremena, kako i često raspeće od samoga svoga narod. Njegova Svetost je u svemu dijelio sudbu svoga naroda pa i do svoje tjelesne smrti.

Pomolimo se svi braćo i sestre za našeg Svetog Patriarha Irineja, neka mu Bogu podari Vječnaja Pamjat!