latinica  ћирилица
21/11/2020 |  13:27 ⇒ 13:27 | Autor: SRNA

Na putu ka EU moraju učestvovati svi nivoi vlasti

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda izjavio je da u procesu evropskih integracija moraju učestvovati svi nivoi vlasti u skladu sa ustavnim uređenjem, jer će tako uspjeh biti zagarantovan, zbog čega u BiH i postoji mehanizam koordinacije u procesu pridruživanju EU.
Predstavnici Savjeta ministara sa Žozepom Boreljom - Foto: SRNA
Predstavnici Savjeta ministara sa Žozepom BoreljomFoto: SRNA

Bevanda je istakao da evropske integracije nemaju alternativu, te da su svi politički akteri u BiH saglasni da je put u EU ono što će doprinijeti boljem životu svih građana BiH.

On je poslije sastanka sa potpredsjednikom Evropske komisije Žozefom Boreljom u Sarajevu, na kojem je bila i ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković istakao da je svima jasno kako je neophodno ubrzati reforme na evropskom putu te da svi u BiH treba da preuzmu odgovornost za svoj dio obveza, uz puno poštovanje Ustava i važećih zakona.

Bevanda je u svojstvu šefa delegacije Savjeta ministara zahvalio Borelju za posjetu, koja je uspješno realizovana u vrijeme pandemije virusa korona i teškoća sa kojima se suočio cijeli svijet, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Bevanda i Turkovićeva danas su se u Sarajevu sastali sa Boreljom sa kojim su razgovarali o evropskoj perspektivi BiH 25 godina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Tokom sastanka je posvećena posebna pažnja obavezama koje BiH ima u procesu ispunjavanja uslova za prijem u EU i ispunjavanju 14 prioriteta iz Akcionog plana iz Mišljenja Evropske komisije.

Na sastanku je konstatovano da se od EU očekuje da pomogne BiH u rješavanju migrantske krize u BiH.

Turkovićeva je zahvalila EU za sveukupnu dosadašnju pomoći, istakavši i izrazito važnu odluku EU da omogući pristup BiH instrumentima i inicijativama dostupnim državama članicama u okviru borbe protiv pandemije virusa korona.

Prema njenim riječima, evropska perspektiva je ključni prioritet BiH i potrebno je održavati stalnu komunikaciju sa institucijama EU o važnim ciljevima koje treba postići.

Ona je naglasila da je BiH opterećena problemom ilegalnih migracija i dodala da se očekuje puna podršku EU za rješavanje migrantske krize.

Borelj je rekao da očekuje da Savjet ministara ostane posvećen sprovođenju reformi koje će BiH omogućiti da napreduje ka EU, te pozvao institucije BiH da pojačaju dinamiku sprovođenja reformi na evropskom putu.

Sastanku su prisustvovali i Milorad Đurđević, predstavnik predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije, te šef Delegacije EU u BiH Јohan Satler