latinica  ћирилица
21/11/2020 |  14:44 ⇒ 17:07 | Autor: SRNA

Rusija zabranila ulaz britanskim zvaničnicima

Rusija je zabranila ulaz za 25 britanskih zvaničnika kao odgovor na sankcije Londona u vezi sa slučajem Magnicki, rekla je danas portaprolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
MIP Rusije (Foto: Sputnik/Natalья Seliverstova) -
MIP Rusije (Foto: Sputnik/Natalья Seliverstova)

- Kao odgovor na neprijateljske postupke britanskih vlasti i na osnovu principa reciprociteta, ruska strana donijela je odluku da uvede lične sankcije protiv 25 britanskih zvaničnika kojima se zabranjuje ulaz u Rusiju - rekla je Zaharova.

Navela je da Moskva poziva London da se uzdrži od "neosnovanih konfrontacija".

- Neprijateljski koraci protiv Rusije neće ostati bez adekvatnog odgovora - dodala je Zaharova i podsjetila da je Britanija u julu uvela sankcije protiv velikog broja ruskih zvaničnika u vezi sa slučajem Magnicki pod "apsurdnim i nategnutim izgovorima".

Početkom jula britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab uveo je nove sankcije protiv 49 ljudi i grupa optuženih za kršenje "amandmana Magnicki", koji dolaze iz Rusije, Saudijske Arabije, Sjeverne Koreje i Mjanmara.

Ove sankcije se zasnivaju na zakonu koje su SAD usvojile 2013. godine, a ime je dobio po Sergeju Magnickom, ruskom knjigovođi koji je umro u zatvoru 2019. godine gdje je bio pod sumnjom da je upravljao šemom poreskih prevara.

Zapadni zvaničnici i mediji požurili su da identifikuju Magnickog kao uzbunjivača koji je otkrio državnu šemu korupcije. Zakon Magnicski, koji je usvojen u SAD, usmjeren je protiv ruskih zvaničnika optuženih za umiješanost u smrt Magnickog.

Ovim zvaničnicima zabranjen je ulaz u SAD kao i korištenje američkog bankarskog sistema. Verzija sankcija u Velikoj Britaniji oslanja se na sličan obrazac, podsjeća Sputnjik.