latinica  ћирилица
21/11/2020 |  15:49 ⇒ 17:07 | Autor: sputniknews.com

Putin na G20: Svijet je u krizi većoj nego tokom Velike depresije

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je tokom govora na samitu G20 da se svijet nalazi u problemu bez presedana, da se čovječanstvo tokom 2020. godine susrelo sa krizom koja je veća nego tokom Velike depresije.
Putin na G20 (Foto:Sputnik / Alekseй Nikolьskiй) -
Putin na G20 (Foto:Sputnik / Alekseй Nikolьskiй)

- Količina problema sa kojima se čovječanstvo susreće je zaista bez presedana. Epidemija korona virusa, globalni "lokdaun" i zamrzavanje ekonomske aktivnosti pokrenuli su sistematsku ekonomsku krizu koju svijet nije vidio od Velike depresije - rekao je on.

Putin je ocjenio da su najveći rizici u svijetu trenutno nezaposlenost i siromaštvo, što dovodi do društvenog nezadovoljstva.

- Pandemija je odnijela na stotine hiljada života, milioni su izgubili svoje poslove, svoja primanja, nanijela je ozbiljnu štetu na mnoge ekonomije - naglasio je on.

Prema riječima Putina, upravo je posao grupe 20 najrazvijenijih zemalja (G20) da takav razvoj situacije ne dopusti.

Takođe je naveo i da postoji ogroman rizik od devalvacije nacionalnih valuta, posebno kada je riječ o zemljama sa niskim prihodima, samim tim je neophodno izdvojiti sredstva kako bi se te zemlje uspješno izborile sa posljedicama epidemije.

Putin je tokom svog izlaganja predočio svim učesnicima samita G20 podatke o vakcinama koje je Rusija napravila protiv virusa korona, rekavši da bi vakcine trebalo da budu dostupne svima, a da je Rusija spremna da ponudi svoje svim zemljama kojima su one potrebne

- Rusija podržava projekat koji zastupa G20, a to je da se naprave efikasne i bezbjedne vakcine koje će biti dostupne svima. Rusija je spremna da ponudi svoje vakcine svim zemljama kojima su one potrebne - istakao je on.

On je pojasnio da je Rusija do sada napravila tri vakcine, da su dvije već u potpunosti razvijene, dok je treća na putu da bude kompletirana u potpunosti.