latinica  ћирилица
21/11/2020 |  16:02 ⇒ 16:03 | Autor: SRNA

Patrijarh Irinej izražavao duboka pravoslavna osjećanja srpskog naroda

Interparlamentarna skupština pravoslavlja /ISP/, sa sjedištem u Atini, izrazila saučešće Srpskoj pravoslavnoj crkvi i njenim vjernicima povodom upokojenja Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, koji je za vrijeme pastirske službe izražavao duboka pravoslavna osjećanja srpskog naroda, kao i nadu u bolje sutra.
Patrijarh Irinej (Foto:SPC) -
Patrijarh Irinej (Foto:SPC)

- Patrijarh Irinej uživao je poštovanje svih nas u ovoj međunarodnoj parlamentarnoj organizaciji koja okuplja poslanike iz 27 država svijeta. Sarađivali smo na mnogim poljima otkrivanja istine Crkve Hristove i lično smo upoznali Njegovu odanost pricipima pravde, istine i solidarnosti - navodi se u poruci saučešća.

ISP naglašava da se patrijarh Irinej borio do posljednjeg dana, ne štedeći trud za očuvanje jedinstva jedne i nerazdjeljive Crkve Hristove, kao i za rješavanje problema savremenog svijeta.

- Njegovo samoodricanje nimalo nije bilo umanjeno ni tokom teškog perioda pandemije kroz koju prolazimo. Na Božjem Sudu pratiće ga ljubav svih pravoslavnih hrišćana - dodaje se u tekstu.

Poruku saučešća Srpskoj pravoslavnoj crkvi predao je Aleksandar Čotrić, šef delegacije Skupštine Srbije u Interparlamentarnoj skupštini pravoslavlja.

Patrijarh Irinej je u februaru prošle godine Interparlamentarnoj skupštini pravoslavlja uručio orden Svetog cara Konstantina za iskazanu podršku u očuvanju vjerskog i kulturnog nasljeđa Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji.

Njegova svetost patrijarh srpski preminuo je juče u Vojnoj bolnici u Karaburmi, a biće sahranjen sutra u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru.