latinica  ћирилица
21/11/2020 |  17:49 ⇒ 22/11/2020 | 07:51 | Autor: RTRS

Škrbić: Ekstrakti nara mogu da pomognu u prevenciji virusa (VIDEO)

Dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci Ranko Škrbić, gostujući u emisiji "Zdravosfera" naše Televizije, govorio je o novom, prirodnom metodu suzbijanja virusa, potencijalno i novog virusa korona.
Emisija Zdravosfera - Foto: RTRS
Emisija ZdravosferaFoto: RTRS

Kako je pojasnio, radi se naučnoj studiji, saradnika sa Medicinskog fakulteta i njega, baziranoj na ekstraktima biljke nar, koja je, nakon što je objelodanjena, poprimila svjetske razmjere.

On je naglasio da je u pitanju biljni preparat domaćeg nara, porijeklom iz Hercegovine.

- Mi smo u saradnji sa Institutom za ljekovito bilje dr Јosif Pančić iz Beograda krenuli u ozbiljnu seriju istraživanja sa ekstraktima nara. Počeli smo ga primjenjivati kod pacijenata koji imaju dijabetes. Kod osoba oboljelih od te bolesti nar značajno obara masnoće i šećer, popravlja krvni pritisak, djeluje protuupalno i ima brojne druge efekte – rekao je Škrbić.

On je kazao da je nar jedna od četiri biblijske biljke, koje se spominju u Starom i Novom zavjetu, pored smokve, masline i grožđa.

- Zajedno sa mojim saradnicima počeli smo ozbiljno istraživanje koje je objavljeno u kanadsko-američkom časopisu Molecular and Cellular Biochemistry. Radi se o jako prestižnom časopisu. 28. avgusta smo poslali rad, nakon mjesec dana smo dobili odgovor da je isti prihvaćen, za šta smo primili i čestitke, da bi on prije desetak dana bio i objavljen – naveo je Škrbić.

Opširnije u videu: