latinica  ћирилица
21/11/2020 |  18:52 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Doboj: Ponavljanje izbora, ili pritisak na CIK (VIDEO)

DNS, PDP, SDS i Narodni pokret Banjaluka zove - ponovo su pozvali Centralnu izbornu komisiju BiH, da ponovi izbore u Doboju. Razlog su, kako navode, uočene izborne neregularnosti u izbornom danu. SNSD to vidi kao pritisak na CIK, da se donese politička odluka, koja je protiv volje građana Doboja, jer, katerogični su, izbornih neregularnosti, 15. novembra, nije bilo.
Izbori - Foto: RTRS
IzboriFoto: RTRS

Nakon što su prije četiri dana podnijeli zahtjev CIK-u da se u Doboju ponove izbori, predstavnici četiri opoziciona politička subjekta sa istim zahtjevom izašli su pred medije.

Tvrde da su njihovi posmatrači odstranjeni sa biračkih mjesta, čime je, prema riječima lidera DNS-a Nenada Nešića, onemogućena regularnost izbornog procesa i sam tok izbora u tom gradu.

- DNS traži nove izbore u Doboju fer i poštene. Nama ne treba nijedan ukraden glas, ali nećemo dozvoliti da nama ukradu nijedan glas koji je u dobio DNS - rekao je Nenad Nešić, predsjednik DNS-a.

Da su novi izbori jedino rješenje, kategorični i u SDS, Narodnom pokretu Banjaluka zove i PDP-u.

Igor Crnadak, potpredsjednik PDP-a, kaže, potrebno je sprovesti kompletnu novu proceduru, da bi se spriječile izborne mahinacije za koje optužuje SNSD.

- Što se tiče PDP-a, nemamo nikakvih ograda, nemamo nikakvih ograničenja, uslovljavanja, kad god odlue da se provedu novi izbori, je ono što zaslužuju ljudi u Doboju - kazao je Crnadak.

Budu li izbori ponovljeni biće to atak na budžet Dobojlija, odgovaraju iz SNSD-a.

Član Predsjedništva ove stranke Sanja Vulić kategorična je, nikakvih neregularnosti nije bilo osim poteza opozicije da svoje članove biračkih odbora izvede sa glasačkih mjesta i pravi proteste na dan izbora.

- Stav SNSD-a je da nema potrebe i osnova da se ponove izbori. Ako do toga dođe, umajući u vidu da imaju dobre odnose sa članovima CIK-a. Mi smo apsolutno spremni za još jednu revolucionarnu i još ubjedljiviju pobjedu - navela je Vulićeva.

SNSD-ov kandidat za gradonačelnika Doboja Boris Јerinić tvrdi da je scenario ponavljanja izbora ranije dogovoren, jer su u opoziciji bili svjesni svog poraza na izborima, budući da nisu bili na terenu sa građanima.

- Ko gubi ima pravo da se ljuti, to je njihovo demokratsko pravo. Oni pokušavaju na taj način da vrše pritisak, stalnim pozivanjem CIK-a. Gradska izborna komisija i birački odbori imaju nadležnost za regularnost izbora, a ne politički subjekti. Što se nas tiče, mi smo spremni da izađemo pred građane svakih sedam dana - naglasio je Јerinić.

CIK će, kako je odlučeno na posljednjoj sjednici, po službenoj dužnosti pokrenuti postupak provjere povrede osnovnih izbornih prava u osnovnoj jedinici Doboj na svim biračkim odborima.

Predsjednik CIK-a Željko Bakalar mišljenja je da treba pričekati s konačnim utvrđivanjem izbornih rezultata, jer je sada riječ o preliminarnim, te nakon toga donijeti konačnu odluku.