latinica  ћирилица
21/11/2020 |  18:57 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

Fočanska bogoslovija liturgijom odala počast patrijarhu (VIDEO)

Pomeni za upokojenog patrijarha srpskog Irineja služeni su u brojnim parohijskim i manastirskim crkvama. Pomen je služen i u školskom hramu Bogoslovije Svetog Petra Dabrobosanskog u Foči.
Foča - liturgija - Foto: RTRS
Foča - liturgijaFoto: RTRS

U hramu Svetih Petra Dabrobosanskog i Vasilija Ostroškog Čudotvorca u školskom kompleksu na Velečevu kod Foče -  profesori i bogoslovi pomolili su se za pokoj duše blaženopočivšeg prvojerearha Srpske pravoslavne crkve.

Na pomenu i sedamnaestogodišnji Čačanin Milan Aćimović đak 3. razreda. Prisjeća se rodnog kraja, posjeta selu u kojem je rođen patrijarh Irinej i riječi protkanih ljubavlju koje je čuo na srpskoj Svetoj gori - manastirima Ovčarsko-kablarske klisure.

- Čačani izuzetno vole svoga pastira. Vjerovatno su sada svi tužni i potreseni ovom viješću. Rado je dolazio u Čačak i svi su mu se radovali. Počeo je da gradi crkvu u svom rodnom selu, narod na tome neće stati nego je završiti - kaže Aćimović.

Upućeni ističu da je patrijarh Irinej - najprije kao bogoslov, potom kao profesor i rektor Prizrenske bogoslovije i kasnije kao arhijerej, snažno podržavao razvoj crkvene prosvjete.

- Potreba za obrazovanje je potreba za pismenost, obrazovanje je stvaranje jednog ljudskog lika koji ima čast i poštenje - govorio je svojevremeno patrijarh Irinej.

Patrijarhove riječi sazdane na jevanđeljskoj istini temelj su Bogoslovskog fakulteta u Foči, jedne od tri visokoškolske ustanove Srpske pravoslavvne crkve.

- U svakom smislu nas je utvrdio u vjeri i nadi i dao nam podstrijeka da nastavimo apostolsko djelo na koje smo svi prizvani, ne samo sveštenici, nego i narod Božiji - rekao je protojerej-stavrofor Nenad Tupeša, prodekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Svetog Vasilija Ostroškog u Foči.

Istrajan na putu vjere Hristove i svetosavlja, bdio je nad osam bogoslovija i fakultetima u Beogradu i Libertvilu, ostavljajući poruku mladima da iskreno vole svakog čovjeka kao djelo Božija i da posvećeno uče kako bi nauku Božiju sijali u ljudske duše.