latinica  ћирилица
21/11/2020 |  20:11 ⇒ 20:11 | Autor: SRNA

Srpsko pitanje proces koji će teško biti skorije okončan

U Srpskoj kući u Podgorici danas je održan okrugli sto o temi "Balkan i srpsko pitanje u 21. vijeku - stanje i perspektive" na kojem je zaključeno da je srpsko pitanje proces koji će teško biti okončan u skorije vrijeme.
Srpska kuća u Podgorici (Foto: In4S) -
Srpska kuća u Podgorici (Foto: In4S)

Na okruglom stolu su govorili eminentni istoričari i društveni radnici iz Crne Gore, Srbije i Hrvatske, te je iskazano očekivanje da političke promjene u Crnoj Gori čine povoljniji ambijent za redefinisanje i afirmisanje srpskog pitanja.

Istaknuto je da ozbiljna i odgovorna politika države Srbije prema Srbima na svim prostorima nije posljedica asimilatorskih pretenzija već napor da se očuva nacionalno jedinstvo Srba kao preduslova da se zaštiti i ojača njihov nacionalni, istorijski, kulturni i svaki drugi identitet.

Јedan od učesnika, istoričar iz Novog Sada Nemanja Starović je istakao da srpski etnički prostor zaposijeda saobraćajnu i komunikacionu kičmu Balkana i što ih čini nezaobilaznim faktorom njegove evropeizacije.

Posebno je apostrofirao grešku koja se čini kada se govori o protjerivanju Srba sa njihovih etničkih prostora, naročito iz Hrvatske, gdje se brojke prognanih iscrpljuju samo na one prognane u akcijama "Bljesak" i "Oluja" dok je taj proces trajao decenijama prije.

Na početku skupa odata je pošta blaženopočivšim patrijarhu srpskom Irineju i mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju. Pozdravnu riječ imao je direktor Srpske kuće Emil Labudović.