latinica  ћирилица
21/11/2020 |  20:13 ⇒ 20:14 | Autor: SRNA

Ove godine deportovano 530 migranata

Pojačane su aktivnosti na deportovanju migranata u njihove matične zemlje ili u one iz kojih su došli u BiH i odakle ih je u ovoj godini protjerano 530 u skladu sa sporazumom o readmisiji, podaci su Službe za poslove sa strancima.
Granična policija - ilegalni migranti - Foto: SRNA
Granična policija - ilegalni migrantiFoto: SRNA

U Imigracioni centar na području BiH smješteno je 430 migranata koji su ostvarili ukupno 16.428 korisničkih dana.

Iz Službe za poslove sa strancima su naveli da sprovode potrebne mjere i aktivnosti nad migrantima koji su počinili krivična djela, što podrazumijeva donošenje rješenja o protjerivanju i stavljanje pod nadzor u imigracioni centar ili jedan od prihvatnih centara.

- Kao uslov za izvršenje rješenja o protjerivanju i deportaciju migranta u matičnu zemlju je utvrđivanje njegovog stvarnog identiteta. Migranti u 99 odsto slučajeva nemaju dokumente na osnovu kojih bi se utvrdio njihov identitet, te prilikom registracije daju lažne podatke što dodatno otežava cjelokupan postupak - navode iz Službe za poslove sa strancima.

Dodatni problem je nesaradnja zemalja porijekla u postupku utvrđivanja identiteta.

U proteklom periodu, Služba za poslove sa strancima je uputila više od 1.100 zahtjeva za utvrđivanje identiteta stranaca ambasadama zemalja porijekla, te još 3.000 urgencija zbog neodgovorenih zahtjeva za provjerom identiteta.

Navedeni podaci, kako je rečeno, jasno upućuju da je postupak utvrđivanja identiteta izuzetno složen i dugotrajan.

- Od početka 2020. godine registrovali smo 15.239 migranta i izdali 1.071 rješenje o protjerivanju. U imigracioni centar se smještaju oni koji mogu predstavljati prijetnju po bezbjednost BiH, počinioci težih krivičnih djela, te osobe za koje su se stekli uslovi za udaljavanje iz BiH - dodali su iz Službe za poslove sa strancima.

Iz Službe su se osvrnuli i na migranta Hašima Aglarasa iz Maroka, za kojeg se utvrdilo da nije osumnjičen za ubistvo u Otesu, ali je uslovno osuđen na četiri mjeseca zatvora zbog posjedovanja i omogućavanje uživanja opojnih droga, prenosi portal "Kliks".

Služba za poslove sa strancima je prošle godine registrovala i biometrijski obradila ovog migranta, privela ga i izrekla mu mjeru protjerivanja.

S obzirom na to da navedeno lice nema utvrđen identitet, nije se mogla izvršiti mjera protjerivanja, te je stavljen pod blažu mjeru nadzora u privremeni prihvatni centar "Ušivak", otvorenog tipa.

- BiH nema zaključen sporazum o readmisiji sa državom Maroko, a najbliža ambasada se nalazi u Zagrebu, koja priznaje daktiloskopske uzorke samo na obrascima te države, što proces identifikacije čini dodatno otežanim i složenim - navode iz Službe za poslove sa strancima.