latinica  ћирилица
22/11/2020 |  07:38 ⇒ 19:33 | Autor: RTRS

Sahranjen patrijarh srpski Irinej (FOTO/VIDEO)

Patrijarh Irinej sahranjen je u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru. Prethodno je liturgiju služio mitropolit dabrobosanski Hrizostom.
Sahrana patrijarha Irineja - Foto: Screenshot/YouTube
Sahrana patrijarha IrinejaFoto: Screenshot/YouTube

Od patrijarha Irineja danas su se pored njegovog odra besjedama oprostili predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a ruski mitroplit Ilarion pročitao je pismo patrijarha moskovskog i cijele Rusije Kirila.

U Hramu Svetog Save na Vračaru danas su bili i predstavnici Srba iz regiona, kao i drugih vjerskih zajednica.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej preminuo je u petak, 20. novembra, u 90. godini u Vojnoj bolnici Karaburma od posljedica virusa korona.

Pregled dana:

13.25 - U kripti hrama Svetog Save sahranjen je patrijarh srpski Irinej

Patrijarh srpski Irinej sahranjen je u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru.

Sahrana patrijarha Irineja (Foto: Screenshot/YouTube )

13.15 -  Gardisti prenose tijelo patrijarha u kriptu

Tijelo patrijarha Irineja u kriptu prenose gardisti Vojske Srbije.

13.10 - Vučić: Ostaće Srbija vjerna tvom putu i djelima

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, govoreći nad odrom patrijarha Irineja, da se jedno vreme završilo, samo ovozemaljsko vreme patrijarha ljubavi, vrijeme razuma, vreme onoga koji je toliko odgovarao iz Pavlove poslanice.

- Njegova svetost patrijarh srpski Irinej sklopio je oči onako kako je i živio, u miru sa sobom, Bogom, Crkvom i ljudima - istakao je Vučić.

On je naveo da je život patrijarha Irineja imao jasne ciljeve, Voga, ljubav i Srbiju i cjelokupan srpski narod.

13.00 - Dodik: Patrijarh Irinej imao ljubav za sve nas i rado je dolazio u Srpsku

Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da okupljeni ispred odra patrijarha Irineja se ispunjava njegova želja da budemo sabirani kao narod i da je imao snagu i moć da nas sabere i uvijek drži zajedno.

12.58 - Patrijarh Kiril: Patrijarh Irinej cijeli svoj život posvetio duhovnoj brizi o Crkvi

Ruski patrijarh Kiril u ime arhipastira i pastira, monaštva i mirjana Ruske pravoslanve crkve izrazio je saučešće povodom upokojenja srpskog patrijarha Irineja.

12.40 - Mitropolit Hrizostom: Patrijarh Irinej je bio dostojan učitelja patrijarha Pavla

Neka je vječni pokoj našem patrijarhu i ocu našemu patrijarhu Irineju, rekao je mitropolit dabprbosanski Hrizostom posle opijela upokojenom patrijarhu Irineju.

Sahrana patrijarha Irineja (foto: Screenshot/YouTube )

11.23 - Molitvom Otpust završena liturgija, počelo opijelo

Molitvom koja se zove "Otpust" završena je zaupokojena liturgija, a odmah nakon toga počelo je patrijaraško opelo patrijarhu Irineju.

Mitropolit Hrizostom služi opijelo, a vladike saslužuju. 

Poslije opijela od patrijarha će se oprostiti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, mitropolit Hrizostom, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i starješina Saborne crkve u Beogradu protojerej-stavrofor Petar Lukić.

Hram Svetog Save - opijelo (foto: Screenshot/YouTube )

10.10 - U Hram na Vračaru stigli Dodik i Vučić

Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić stigli su u Hram Svetog Save na Vračaru gdje se služi zaupokojena liturgija blaženopočivšem patrijarhu srpskom Irineju.

Hram Svetog Save: Milorad Dodik ispred odra (Foto: Screenshot )

09.55 - Besjeda episkopa bačkog Irineja

- On je, kako nas uči sveti apostol Pavle, onaj koji nas ljude ijedne i druge kako kaže, sastavlja u jedno, razrušio je pregradu vjekovnu koja razvdaja, od svih ljudi svih nas stvara jednoga novog čovjeka - rekao je episkop Irinej.

Odar blaženopočivšeg patrijarha Irineja (Foto: Screenshot )

Episkop bački Irinej rekao je da je paatrijarh Irinej bio ponekad izložen nepravednim osudama: neki su govorili da nije dovoljno savremen, a drugi da je rigidan, da pokazuje netrpeljivost koju prepisuju i Crkvi, a treći kako je suviše popustljiv i spreman na kompromise.

Hram Svetog Save - liturgija (foto: Screenshot )

- Ništa od svega toga nije istina, zato što je patrijarh, kako mu je ime glasilo, bio čovjek mira i mironosca i mirotvorca i među ljudima, hrišćanima i narodima. Ispraćamo ga više sa radošću nego sa žalošću - rekao je episkop.

Liturgija za upokojenog Patrijarha (foto: Screenshot )

09.30 - Ruski mitropolit Ilarion na sahrani patrijarha Irineja

Sahrani patrijarha srpskog Irineja danas u Hramu Svetog Save prisustvuje šef delegacije Moskovske patrijaršije mitropolit volokolamski Ilarion /Alfejev/.

Hram: Liturgija upokojenom patrijarhu Irineju - vladike (Foto: Screenshot )

 Mitropolit Ilarion, koji je i predsjednik Odjeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije, učestvuje i u zaupokojenoj liturgiji u Hramu Svetog Save.

Hram Svetog Save: Odar patrijarha Irineja (Foto: Screenshot )

09.00 - U toku Sveta zaupokojena litrugija povodom upokojenja patrijarha Irineja

Liturgiju služi mitropolit dabrobosanski Hrizostom, a saslužuju i više arhijereja i sveštenika Srpske pravoslavne crkve.

Prenos na RTRS i našem portalu.

Liturgija za upokojenog patrijarha Irineja (Foto: Screenshot )

U nastavku će biti služeno opijelo poslije koga će se od blaženopočivšeg patrijarha Irineja besjedama oprostiti starješina Sabornog hrama Svetog arhangela Mihaila u Beogradu protojerej-stavrofror Petar Lukić, mitropolit dabrobosanski Hrizostom, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

Srpski patrijarh će potom biti sahranjen u kripti Hrama Svetog Save.

08.20 - Građani će moći da se oproste od patrijarha za vreme zaupokojene liturgije

Za razliku od jučerašnje slike kada su građani u velikom broju ulazili u Sabornu crkvu, od juče u Hramu Svetog Save i ispred hrama je potpuno drugačija slika.

Za vreme trajanja zaupokojene liturgije građani će moći da uđu u Hram Svetog Save i poklone se nad odrom patrijarha Irineja. U kriptu će moći da uđe samo sveštenstvo i episkopi, javlja RTS.

Svi građani koji se budu okupili ispred Hrama sve će moći da prate na dva video bima.

07.35 - Građani u Hramu Svetog Save odaju poštu patrijarhu Irineju

Građani dolaze u Hram Svetog Save kako bi odali počast patrijarhu Irineju. Tako je bilo tokom cijele noći, javlja RTS.

Sveštenici nad odrom patrijarha Irineja čitaju Јevanđelja i tako će biti sve do 9 časova kada počinje sveta zaupokojena liturgija. U 11 sati je opijelo, a zatim slijede i besjede.

Tijelo patrijarha Irineja u Hramu Svetog Save (foto: Tanjug)

U ovom momentu je obustavljen i saobraćaj u svim sporednim ulicama oko hrama Svetog Save.

----------------------------

Tijelo patrijarha je juče iz Saborne crkve prenijeto u Hram Svetog Save. Sveštenici su cijele noći čitali jevanđenje nad njegovim odrom.