latinica  ћирилица
22/11/2020 |  10:46 ⇒ 10:48 | Autor: SRNA

Episkop bački: Patrijarh Irinej bio ovaploćenje

Episkop bački Irinej rekao je da je blaženopočivši srpski patrijarh Irinej bio ovlapoćenje mira i veoma omiljen kod većine ljudi, čiju dobrotu su svi razumijevali.
Hram Svetog Save - liturgija - Foto: Screenshot
Hram Svetog Save - liturgijaFoto: Screenshot

- Na najveća moguća poniženja umio je ne samo da sačuva hladnokrvnost, nego da uzvrati pažnjom dobrotom i dobrim djelima upravo onim ljudima koji su mu nanosili nepravdu - rekao je vladika Irinej u besjedi na zaupokojenoj liturgiji u Hramu Svetog Save.

On je dodao da je patrijarh Irinej bio ovaploćenje mironosca i mirotvorca i među hrišćanima i među drugim narodima, a prije svega u svom narodu.

Vladika bački je napomenuo da su mnogi spremni da, sudeći o drugima, olako presuduđuju, te je tako i patrijarh Irinej, kao i svi arhijereji i Srpska pravoslavna crkva ponekad bio izložen nepravednim sudovima i osudama.

- Neki su govorili i pisali da nije dovoljno savremen, drugi da je veoma rigidan da pokazuje netrpeljivost, a treći opet kako je suviše popustljiv i spreman na kompromise, čak i na trule kompromise. Ništa od svega toga nije istina - poručio je episkop bački Irinej.

Istakao je da je patrijarh Irinej svoj plodan, dug život, koji je najvećim dijelom proveo u u službi Crkvi i narodu u teškom vremenu, na sve sve ratove, bežanije, stradanje, ali i raskole, uspeo da da istinski, svetosavski i kosovsko -lazarevski odgovor.

- Zato je bio i omiljen kod ogromne većine ljudi pre svega kod ljudi, svi su razumevali njegovu dobrotu - naglasio je vladika Irinej.

Napomenuo je da je patrijarh Irinej i u odnosu sa drugima nepravoslavnima i nehršćanima bio otviren, iskren i dobronamjeran.

- Mi se molimo sada za dušu novopredstavljenog patrijarha, ali smo uvereni i da se on sa očinskom ljubavlju koju je pokaziva svima moli za sve nas, za Crkvu našu, naš narod i svekoliku crkvu i sav rod ljudski. Stoga ga ispraćamo više sa radošću nego sa žalošću i želimo da Gospod duši njegovoj podari večni život i radost u carstvu nebeskome, a telo njegovo da počiva u ovom svetom hramu do sveopštog vaskrsenja - poručio je vladika Irinej.