latinica  ћирилица
22/11/2020 |  11:46 ⇒ 11:46 | Autor: SRNA

Nabaro: Treći talas u Evropi početkom 2021. godine

Specijalni izaslanik Svjetske zdravstvene organizacije za kovid 19 Dejvid Nabaro upozorio je na treći talas pandemije u Evropi početkom 2021. godine, ako vlade ponove greške iz prošlosti kada nisu spriječile drugi talas infekcija.

- Propustili su izgradnju potrebne infrastrukture tokom ljetnih meseci, nakon što su prvi talas stavili pod kontrolu - rekao je Dejvid Nabaro za švajcarske novine "Zoloturner cajtung".

On je naglasio da je sada na djelu drugi talas.

- Ako ne izgrade potrebnu infrastrukturu, imaćemo treći talas početkom sljedeće godine - rekao je Nabaro, Britanac koji je neuspješno vodio kampanju da bi 2017. postao generalni direktor SZO.

Evropa je nakratko uživala u smanjenim stopama infekcije, koje sada ponovo rastu. U Njemačkoj i Francuskoj juče je zabilježeno 33.000 novozaraženih, Švajcarska i Austrija imaju hiljade slučajeva dnevno, dok je Turska prijavila rekordnih 5.532 novih infekcija.

Nabaro je izdvojio potez Švajcarske da dozvoli skijanje - uz maske potrebne u gondolama - jer su druge alpske države poput Austrije zatvorile odmarališta. Nabaro je rekao da bi Švajcarska mogla dostići "veoma visok nivo bolesti i smrtnih ishoda".

- Јednom kada se stope zaraze potpuno smanje, a to će se dogoditi, tada možemo biti slobodni koliko god želimo - rekao je Nabarro

Nabaro je pohvalio odgovor azijskih zemalja poput Јužne Koreje, gdje je stopa zaražavanja sada relativno niska.

- Ljudi su potpuno angažovani, preuzimaju modele ponašanja koji otežavaju cirkulaciju virusa. Održavaju distancu, nose maske, izoluju se kada su bolesni, peru ruke i površine. Oni tako štite najugroženije grupe - rekao je Nabaro, koji smatra da je reakcija Evrope na pandemije bila nepotpuna.