latinica  ћирилица
22/11/2020 |  13:38 ⇒ 21:46 | Autor: SRNA

Vučić: Patrijarh Irinej obnovio duh zajedništva Srba (VIDEO)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je ljubav bila osnov vjere patrijarha srpskog Irineja koji je obnovio duh jedinstva i zajedništva srpskog naroda, a Srbiju i Republiku Srpsku nije odvajao jednu od druge.
Hram Svetog Save: Aleksandar Vučić - Foto: Screenshot/YouTube
Hram Svetog Save: Aleksandar VučićFoto: Screenshot/YouTube

- Zahvaljujući njegovom angažmanu, molbama i molitvama, nije bilo zađevica, sukoba među Srbima istočno i zapadno od Drine. Čuvali smo i brinuli jedni o drugima kao nikada u svojoj istoriji i pritom nikoga od drugih naroda ne ugrožavajući - rekao je Vučić u besjedi pored odra patrijarha Irineja u Hramu Svetog Save.

Prema njegovim riječima, patrijarh Irinej bio je zaslužan za kulturu sjećanja među Srbima.

- Danas zahvaljujući njemu govorimo više nego ikad o junacima sa Košara. Šest godina ima kako sa njegovim blagoslovom obeležavamo NATO agresiju, ne plašeći se da kažemo istinu bilo kome u svijetu - naveo je Vučić.

Vučić je rekao da je život patrijarha Irineja imao jasne ciljeve, Boga, ljubav i Srbiju i cjelokupan srpski narod.

On je istakao da je patrijarh Irinej preminuo sa brigom za sudbinu srpskog naroda u Crnoj Gori, te da nije prihvatao podjelu ljudi po Avnojevskim šavovima, iako je poštovao svaku od tako priznatih novostvorenih država.

- Najveća briga mu je bila Kosovo i Metohija. Po tom pitanju postupao je racionalno tražeći načina da sačuvamo ili bar ne priznamo ni na koji način nezavisnost samoproglašenog Kosova. Vjerovao je u narastajuću snagu srpske države i u pravedno rješenje - rekao je Vučić.

Ocijenio je da je Irinej bio veliki patrijarh, pomirio i ujedinio podijeljenu crkvu u Americi i izborio se za povratak oduzete imovine, uspostavio partnerski odnos sa državom, dijalog sa Vatikanom i ubijedio papu Franju da Alojzije Stepinac nije svetac.

Vučić je istakao i da je patrijarh Irinej završio Hram Svetog Save - "san devet srpskih patrijaraha".