latinica  ћирилица
22/11/2020 |  18:57 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

Uspješno odrađena jesenja sjetva (VIDEO)

Prema procjenama u Srpskoj će više od 64.000 hektara biti zasijano ratarskim kulturama, od čega 41.000 pod pšenicom. Dok je obim sjetve ove kulture manji za oko šest odsto u odnosu na prošlu godinu, površine pod uljanim kulturama povećane su za oko 33 odsto. Osim podsticaja i regresiranog dizel goriva, Ministarstvo poljoprivrede regresira i domaće sjeme pšenice, ječma, tritikalea i raži, čija je cijena 30 odsto niža od maloprodajne.
Јesenja sjetva - Foto: RTRS
Јesenja sjetvaFoto: RTRS

Optimalni rok za sjetvu strnih žita je od 10. do 25. oktobra, ali većina ratara obavila je radove nakon ovog datuma.

Vremenski uslovi za klijanje i nicanje usjeva su idealni - noćna temperatura od 5 do 10 stepeni, a dnevna 15-ak do 20, pa su njive zasijane prije 15-ak dana već pozelenjele.

- Što se tiče optimalnog roka zasijane pšenice, zadovoljan sam i nicanjem i sklopom. Pšenica će imati optimalne uslove, vidimo već sada zelene površine i ići će to sve dobrom dinamikom - Nikola Aleksić, poljoprivrednik iz semberskog sela Golo Brdo.

Manje od deset odsto ratara u Semberiji još nije obavilo sjetvu jer su tek završili berbu kukuruza. Kiša koja je pala ovih dana olakšaće pripremu zemljišta.

Ove jeseni sjetva je jeftinija u odnosu na prošlu godinu - dizel gorivo skuplje je za šest odsto, ali su cijene ostalog repromaterijala niže.

- Stavka regresiranog dizela je bila najbolja i ove godine itekako je dobro došla. Nadamo se da ćemo sa dobrim rodom pregurati ove teške periode i dočekati neka bolja i srećnija vremena - kaže semberski poljoprivrednik Nikola Aleksić.

Stanko Tadić, agronom preporučio je onim poljoprivrednicima koji su posijali veće površine da to budu strna žita s različitim rokom sazrijevanja radi skidanja istih.

Resorno ministarstvo je kao i prethodnih godina podstaklo sjetvu.

- Konkretan podsticaj za pšenicu iznosi 300 KM po hektaru, to je regresirani dizel od 100 litara po hektaru i sve druge mjere vezane za kapitalne investicije - naveo je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Zbog uvedenih dodatnih mjera, očekuje se da će ove jeseni biti više prijavljenih površina.

- Iz razloga što smo ove godine uveli mogućnost ostvarivanja prava na podsticaje svih koji nisu mogli da potpišu ugovor o zakupu, pod izjavom i posjedovnim listom da dokažu da su zasijali, imaće pravo na podsticaj - kazao je Dragan Knežević, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske.

Apelovano je na poljoprivrednike da prijavljuju površine koje su zaista zasijali, u protivnom će biti kažnjeni.

- Mi smo pustili u pogon naš sistem "etfarm" gdje možemo putem satelitskih snimaka da prepoznamo površine na kojima se nalazi pšenica i one na kojima se ne nalazi, a koje su prijavljene. Tu nećemo praviti komprimise. Svi oni koji prijave sjetvu pšenice na površinama gdje to nisu uradili, biće isključeni iz podsticaja naredne dvije godine - dodao je Pašalić.

Uz planirani obim jesenje sjetve i ostvarene prosječne višegodišnje prinose ozimih kultura, prema procjenama biće proizvedeno oko 282.080 tona, vrijednosti oko 90 miliona KM.