latinica  ћирилица
23/11/2020 |  08:56 ⇒ 09:02 | Autor: SRNA

Borelj: Brisel ne želi da BiH bude "crna tačka" u jugoistočnoj Evropi

EU ne može priuštiti da BiH bude propala država i u interesu Unije je da joj pomogne, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj.
Žozep Borelj - Foto: SRNA
Žozep BoreljFoto: SRNA

Borelj je naglasio da će BiH i Balkan biti više među njegovim prioritetima jer EU ne može sebi priuštiti da ima "crnu tačku" u jugoistočnoj Evropi.

On je za Nezavisne novine rekao da EU pruža podršku svim susjedima, te je naglasio da to čini jer "ima veliko srce" i želi da ima susjedstvo koje je izvor stabilnosti i partnerstva.

Na pitanje da li BiH na putu ka EU treba da mijenja Ustav i šta bi te promjene trebalo da budu, Borelj je rekao da je to do BiH i da Unija ima precizne zahtjeve, a riječ je o 14 ključnih prioriteta.

- Na vama je da ih ispunite. Ako Ustav treba mijenjati, onda treba da ga mijenjate. Nije na nama da kažemo šta treba da radite - dodao je on.

Borelj kaže i da postoje minimalni zahtjevi za BiH koja se tiču prava građana, jednakim prilikama za sve.

- Pogledajte presudu "Sejdić i Finci". Problem aktivnog i pasivnog biračkog prava. Treba omogućiti svakome da se može kandidovati, a ne samo pripadnicima konstitutivnih naroda. Vjerovatno biste morali mijenjati Ustav. Ne mogu zamisliti da u EU imate zemlju članicu čiji građani, koji, zbog svoje pripadnosti ili nepripadnosti nekoj nacionalnoj grupi, ne mogu biti kandidati na izborima", naveo je on.

Na pitanje o eventualnim posljedicama blokade usvajanja višegodišnjeg budžetskog okvira EU po BiH i region, Borelj kaže da se će to biti riješeno i da su u okviru njega sredstva za ekonomski i investicini plan za zapadni Balkan, a znatan dio u tom paketu je i za BiH.

Borelj je ocijenio da je neophodno integrisanje regiona, koji je suviše mali i rascjepkan da bi privukao multinacionalne kompanije da ulažu.

- Morate imati dovoljnu veličinu tržišta da bi privukli ove investitore. A region je isuviše podijeljen i sa previše granica, previše poteškoća za kretanje i ljudi i robe. Tako da treba raditi na izgradnji jednog Šengena na Balkanu. To bi veoma mnogo pomoglo - naglasio je Borelj.