latinica  ћирилица
23/11/2020 |  09:24 ⇒ 09:25 | Autor: sputniknews.com

Blumberg: Sljedeće godine smjena na tronu tržišta nafte

Sjedinjene Američke Države mogle bi 2021. godine ustupiti Kini svoje vođstvo na globalnom tržištu prerade nafte, prenosi agencija Blumberg pozivajući se na prognozu Međunarodne agencije za energetiku.
Naftna platforma (Foto: Sputnik/Ramil Sitdikov) -
Naftna platforma (Foto: Sputnik/Ramil Sitdikov)

U Sjedinjenim Američkim Državama zatvaraju se rafinerije, na primjer, "Rojal Dač šel" u Luizijani, koja nije bila previše zastarjela.

Za razliku od toga, u Kini se grade najmanje četiri nova preduzeća – njihov ukupni kapacitet biće 1,2 miliona barela dnevno, što može da se uporedi sa kapacitetom prerade nafte u Velikoj Britaniji.

​Globalna potražnja za gorivom opala je zbog pandemije virusa korona, koja je takođe uticala na proizvodnju i preradu nafte. Ona je pala za rekordnih 1,7 miliona barela. Više od polovine dolazilo je iz američkih fabrika.

Osim toga, kriza je ubrzala promjene u tome ko i kako troši naftu: u Kini i drugim azijskim zemljama raste potražnja za plastikom i naftom. Za razliku od Sjedinjenih Američkih Država i Evrope, gdje se bore sa dubljom ekonomskom krizom. Osim toga, situaciju pogoršavaju i dugoročne perspektive potražnje za naftom zbog prelaska na alternativne izvore energije.

​Porast prerade nafte u Kini, zajedno sa izgradnjom rafinerija u Indiji i na Bliskom istoku, ogleda se u globalnom energetskom sistemu. Kineska preduzeća sada jačaju na međunarodnim tržištima goriva. Pri tome, kako se navodi, ovo predstavlja problem ne samo za Sjedinjene Američke Države, već i za druge azijske zemlje.

Istraživačka kompanija “Vud Makenzi“ primijetila je da će više od polovine kapaciteta za preradu nafte biti napravljeno upravo u ovom regionu i da će biti usmjereno na plastiku.

- Kina će vjerovatno prestići Sjedinjene Američke Države u narednih godinu ili dvije - prenosi agencija riječi direktora kompanije “Fakt global enerdži“ Stiva Sojera.

Međutim, uprkos rastu kapaciteta u Kini, Indiji i na Bliskom istoku, industriji bi mogle bi potrebne godine da se oporavi od štete koju je nanio kovid 19.