latinica  ћирилица
23/11/2020 |  09:28 ⇒ 09:31 | Autor: SRNA

Derventa: Objavljena knjiga o svešteniku Vukašinu Sirovini

U izdanju Istraživačkog centra Iskon iz Banjaluke objavljena je knjiga "Vukašin Sirovina /1900-1942/, biografija, etnografski i istorijski članci", koju su priredili Damir Kljajić i Goran Legenović.
Knjiga o svešteniku Vukašinu Sirovini - Foto: SRNA
Knjiga o svešteniku Vukašinu SiroviniFoto: SRNA

Iz Centra Iskon navode da se u knjizi nalaze svi članci Vukašina Sirovine, nekadašnjeg sveštenika Srpske pravoslavne crkve, Mostarca koji je službovao u dobojskom selu Velika Bukovica, a koji su objavljeni prije Drugog svjetskog rata u brojnim stručnim časopisima širom bivše Јugoslavije.

U prvom dijelu knjige su informacije o njegovom životu - porodici, prosvjetnom i kulturnom radu u Velikoj Bukovici, te progonu za vrijeme Drugog svjetskog rata.

- Sveštenik Sirovina pisao je o mnogim etnografskim i istorijskim temama, o običajima - koledavcima, krsnom imenu, te o narodnoj nošnji, manastiru Detlak, Doboju. Najviše njegovih tekstova odnosi na Krnjin, odnosno oblast između rijeka Ukrine, Bosne i Usore. Sirovina je među rijetkima koji su istraživali ovaj kraj, pa su, između ostalog, i zbog toga njegovi tekstovi, i pored određenih nedostataka, zanimljivi i značajni i danas - navodi Kljajić, koji je jedan od priređivača.

Recenzent knjige Slobodan Nagradić, naveo je da je vrijednost ove publikacije, prije svega, u tome što je to prva knjiga koja je u cijelosti posvećena elaboraciji nekoliko tema koje se odnose na manji dio srednje Bosne, a to je Krnjin.

Sadašnji sveštenik iz Velike Bukovice Čedo Јokić naveo je u predgovoru knjige da je "pred čitaocem jedan markantan primjer srpskog sveštenika iz perioda Kraljevine Јugoslavije".

- Vidimo da je otac Vukašin, uz ono osnovno, ali i najvažnije - a to je sveštenosluženje, bio i vjeroučitelj, pisac i istraživač, oficir i vojni sveštenik, čak i političar - istakao je Јokić.

Nada Banjanin Đuričić i Sandra Vučković, unuke sveštenika Vukašina Sirovine, pomogle su u prikupljanju građe za ovu knjigu.

Đuričićeva, koja je i autor teksta u ovoj knjizi pod nazivom "Umjesto pogovora: `Muškatle mog detinjstva`" istakla je da je ovom prilikom saznala mnogo novih informacija o svojoj porodici.

- Čitam, čudim se i radujem se. Nisam znala da je moj deda bio angažovan na obnovi i izgradnji, ne samo crkvenih objekata, već i škola, grobalja, čak i voćnjaka - da nije bio samo ugledni sveštenik, već i filantrop i pravi aktivista, savesni građanin koji čini humana dela u pravcu opšteg dobra, da je poštovao različitost, podsticao interkulturalnost -  naglasila je Đuričićeva.

Sredstva za štampanje knjige obezbijedio je Republički sekretarijat za vjere.

Prikupljanje građe za knjigu materijalno su pomogle turističke organizacije Doboja i Stanara, Centar za kulturu Stanari, parohije Velikobukovička prva, Velikobukovička druga, Kladarska i Stanovska, te Milorad Đurđević iz Dervente.