latinica  ћирилица
23/11/2020 |  10:05 ⇒ 12:23 | Autor: banjaluka.net

Analiza izbora u Republici Srpskoj; Ko je zaista pobjednik

Skoro sve stranke u Srpskoj nakon lokalnih izbora uvjeravaju javnost da su ostvarile dobar rezultat i da su zadovoljne podrškom birača, ali kada se saberu rezultati iz svih gradova i opština (ne računajući Brčko distrikt) vidljivo je da postoje značajnija odstupanja od rezultata koje su neke stranke ostvarile prije samo dvije godine na opštim izborima, piše portal bl-portal.com, a prenosi banjaluka.net.
Analiza izbora u Srpskoj (foto: ATV BL) -
Analiza izbora u Srpskoj (foto: ATV BL)

Na nivou Republike Srpske, bez Brčko distrikta, SNSD je osvojio više od 33 odsto glasova. SDS je osvojio oko 13 odsto, DNS skoro 9,5 odsto, PDP 8 odsto, DEMOS 6,7 odsto, SP oko 6 odsto, Ujedinjena Srpska 5,8 odsto i SPS 4,3 odsto.

Najbolji rezultat ima SNSD, ali i neke od tkv. malih stranaka vladajuće koalicije, dok su na listi poraženih SDS, PDP i NDP.

SDS i PDP su u minusu za oko 7 odsto u odnosu na podršku iz 2018.godine. Tačnije, SDS je izgubio čak oko 5 odsto, a PDP 2 odsto glasova u Srpskoj. Zato je SNSD ostvario rast od oko 1,5 odsto, a DNS i nakon raskola ostao treća stranka u Srpskoj.

Najveće iznenađenje, po mnogima, ipak predstavlja uspjeh DEMOS-a koji je postao peta stranka u Republici Srpskoj sa skoro 40 hiljada glasova. Prije dvije godine tada još jedinstvena SP je dobila 8 odsto, a na ovogodišnjim lokalnim izborima dvije stranke (SP i SPS) dobile su skoro 10,5 odsto podrške. Ujedinjena Srpska je uduplala rezultat u odnosu na 2018.godinu, a NDP doživio sunovrat pa je sa nekadašnjih 4 odsto sada u četvorostrukom padu, piše portal bl-portal.com, a prenosi banjaluka.net.

Rezultati potvrđuju da su raskoli u DNS-u i SP-u doveli do formiranja četiri stranke koje u ukupnom zbiru dobijaju više glasova nego što su dobijale dvije stranke prije stranačkih raskola. To što su oni u plusu nije uticalo na SNSD i Ujedinjenu Srpsku, koje kao dio vladajućeg bloka takođe bilježe još bolje rezultate.

Očigledno da su svi oni uzeli oko desetak odsto koje su izgubili SDS, NDP i PDP, a nakon ovih lokalnih izbora pitanje je može li se još govoriti da Srpska ima dvije velike stranke i nekoliko malih. SDS sa sadašnjom podrškom bliži je malom bloku stranka nego SNSD-u koji se osamio na prvoj poziciji.

Nekada vodeća stranka, a sada pod vođstvom Mirka Šarovića je tek u svakoj četvrtoj opštini osvojila više od 20 odsto glasova. Јedini pravi rezultat SDS-a je skoro 76 odsto (659 glasova) koliko je osvojeno u maloj opštini Istočni Stari Grad gdje neprikosnoveno nastavlja da vlada Bojo Gašanović. Uz ovu opštinu, SDS po dobrom još može istaći Ugljevik, Lopare, Teslić, Kotor Varoš, Modriču, Ljubinje i Istočnu Ilidžu. Najveći problem SDS-a su gradovi, a posebno Banjaluka gdje su osvojili samo 4,04 odsto i Doboj gdje je nekad neprikosnoveni SDS završio na 1,15 odsto.

SDS pokušava da sakrije poraz ističući u prvi plan pobjedu gradonačelničkih kandidata u Banjaluci i Bijeljini

SNSD je osvojio više od 50 odsto u Doboju (59,52 odsto), Kalinoviku (51,79 odsto) i Ribniku (71,28 odsto), odnosno više od 40 odsto glasova u svakoj četvrtoj opštini u Srpskoj. Uglavnom imaju solidne rezultate u cijeloj Srpskoj, a od onih lošijih najviše u oči upada rezultat u Šamcu (19,06 odsto) gdje je njihova lista tek treća, Modriči (21,95 odsto, a 2016.godine 31,3 odsto) kao i da nema pomaka u Loparama gdje su završili na 15,13 odsto (17,92 odsto na lokalnim izborima 2016.godine).

DNS i dalje najbolji rezultat ostvaruje u prijedorskoj regiji (Kozarska Dubica 28,93%), a najlošije su prošli u većim gradskim sredinama (ne računajući Prijedor) i u Hercegovini. Od rezultata iznad prosjeka izdvajaju se Srbac, Mrkonjić Grad, Šipovo, Modriča, Sokolac, Istočno Novo Sarajevo, Trnovo, Pale, Berkovići.

U PDP-u izuzev rezultata u Banjaluci (19,98 odsto) i Kotor Varošu (22,29 odsto) nemaju čime da se pohvale. Rezultate bolje od ostvarenog prosjeka zabilježili su uglavnom u nekoliko opština na banjalučkom i prijedorskom području (Mrkonjić Grad, Šipovo, Kostajnica, Srbac, Novi Grad, Kozarska Dubica, Derventa), dok u istočnom dijelu Srpske više od 10 odsto imaju samo u Šekovićima, Loparama i Rogatici. Solidno su prošli u Bijeljini, Istočnoj Ilidži i Palama, ali zato su u Osmacima dobili samo jedan glas, a u Zvorniku osvojili jedan odsto. Rezultat u Doboju, Tesliću, Stanarima i Petrovu je u prosjeku tek nešto veći od dva odsto.

Zato DEMOS ima posebno dobre rezultate u Zvorniku, Bijeljini, Palama, Doboju, Šekovićima gdje su završili na drugom mjestu, odnosno u Foči, Čelincu i Gradišci gdje su trećeplasirani. Lošije rezultate imaju u Posavini i istočnoj Hercegovini.

Demos iznenadio rezultatom – Postali peta stranka u Srpskoj

Đokićevi socijalisti imaju uglavnom ujednačene rezultate u cijeloj Srpskoj, a duplo više od ostvarenog prosjeka imaju u Pelagićevu (osvojili najviše glasova u toj opštini – 20,31 odsto), Brodu, Mrkonjić Gradu, Stanarima, Derventi, Milićima, Kostajnici, Oštroj Luci, Trnovu i Nevesinju.

Slično je i sa Ujedinjenom Srpskom, a najviše su njihovom rezultatu doprinijeli solidni rezultati u gradovima gdje je veće biračko tijelo, a procentualno najbolje su prošli u opštinama Stanari, Bratunac, Gradiška, Srbac, Rudo, Osmaci i Pelagićevo.

Rezultat SPS-a treba gledati i kroz prizmu da u svakoj trećoj opštini nisu izašli na izbore (doduše uglavnom su to opštine sa malim biračkim tijelom). Najveće iznenađenje je treće mjesto u Banjaluci, gdje su osvojili skoro 9% glasova, a mogu se pohvaliti da su na istoj poziciji završili i u Laktašima (13,52 odsto), Tesliću (12,65 odsto i Ljubinju (13,55 odsto). U Kneževu SPS je čak drugi sa 11,85 odsto. Loše su prošli u Semberiji, Doboju, Novom Gradu, Mrkonjić Gradu, Kotor Varošu, Stanarima i generalno sarajevsko-romanijskom području, osim u Palama (6,01odsto%).