latinica  ћирилица
23/11/2020 |  11:44 ⇒ 11:45 | Autor: SRNA

Lučić: Napadi na vjerske objekte ne doprinose pomirenju naroda

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Miloš Lučić osudio je obijanje manastira Vozućica u Vozući kod Zavidovića, poručivši da napadi na vjerske objekte ne doprinose pomirenju naroda u BiH i da povratnicima ne ulijevaju sigurnost, posebno Srbima koji žele da se vrate u Federaciju BiH.
Miloš Lučić - Foto: RTRS
Miloš LučićFoto: RTRS

Lučuć je apelovao da se pronađu počinioci i adekvatno kazne zbog gnusnog čina nasrtaja na imovinu Srpske pravoslavne crkve /SPC/, jer je, kako je naveo, svaki napad na vjerski objekat napad na narod i njegovu duhovnost.

On je podsjetio da je manastir Vozuća zadužbina kralja Dragutina Nemanjića iz 14. vijeka i da predstavlja svojevrsan spomenik, te da je svjedok istorije na ovim prostorima.

- Ovo je samo jedan u nizu incidenata u posljednje vrijeme kada su oskrnavljeni i opljačkani objekti SPC-a, kao i imovina Srba u Federaciji BiH, a u mnogim slučajevima počinioci nikada nisu otkriveni - istakao je Lučić.

On je izrazio nadu da se ovakvi nemili događaji više neće ponoviti, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice.

U manastir Vozućicu i manastirsku prodavnicu, koja je smještena u objektu zvonika, lopovi su u subotu, 21. novebra, nasilno ušli odvaljivanjem ulaznih vrata. Vandali su u priprati manastira prevrnuli cjelivajuću ikonu, a, osim na vratima manastira i manastirskog zvonika, nije pričinjena druga materijalna šteta.

O događaju je istog dana obaviještena zavidovićka policija čiji su pripadnici izvršili uviđaj i uzeli neophodne podatke za pokretanje istrage o ovom događaju.

Iz Mitropolije dabrobosanske saopšteno je da se nadaju da će počinioci ovog čina shvatiti da je "napad na dom Božiji borba sa Bogom i da više nikada neće ovako postupati".