latinica  ћирилица
23/11/2020 |  12:10 ⇒ 15:33 | Autor: Mondo

Srpska preuzela prvi ruski helikopter (FOTO)

Kompanija Ruski Helikopteri predala je zvanično danas u Kazanju prvi laki višenamjenski helikopter "Ansat" Republici Srpkoj kao dio ugovora za tri helikoptera.
Ruski helikopter (foto: Russian helicopters / Media release) -
Ruski helikopter (foto: Russian helicopters / Media release)

Planirano je da operater helikoptera bude nova jedinica u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova Repubilike Srpske. Republika Srpska biće prvi evropski kupac "Ansata."

Kako je danas saopšteno iz "Ruskih Helikoptera", a prenio srpski portal Tango Six, prvi "Ansat" za Republiku Srpsku biće opremljen sa "MEDAVAC modulom" koji će se sastojati od nosila, mjesta za jednog pacijenta i dva medicinara.

Ruski helikopter (foto: Russian helicopters / Media release)

Od opreme tu će biti mobilni respirator, EKG za monitoring srčanih aktivnosti u realnom vremenu i druga medicinska oprema. Uz prvi helikopter predat je i set od pet sjedišta koja se mogu postaviti umjesto "MEDAVAC konfiguracije." Saopšteno je da je helikopter isporučen i sa "sistemom za aktivnu kontrolu vibracija".

Republika Srpska će dobiti još dva "Ansata" 2021. i 2022. godine. Dodatno će biti opremljeni sa reflektorima, sistemom za "fast rope" desante, dizalicom i kukom HESLO (Helicopter External Sling Load Operations) operacije.

Ruski helikopter (foto: Russian helicopters / Media release)

Prema ugovoru, saopšteno je iz "Ruskih Helikoptera", tri tehničara i dva pilota dobiće obuku u trening centru u Kazanju. Piloti će učiti letenje na tipu kako u simulatoru tako i na samim helikopterima. Planirano je da u naredne dvije godine obuku prođe još četiri pilota i šest tehničara.