latinica  ћирилица
23/11/2020 |  12:25 | Autor: SRNA

Podržane izmjene Zakona za regulisanje naknada sudijama i tužiocima

Komisija za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH podržala je Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH.
Dom naroda PS BiH (foto:I.Š) - Foto: klix.ba
Dom naroda PS BiH (foto:I.Š)Foto: klix.ba

Ovim zakonskim prijedlogom, koji je Komisija podržala u drugoj komisijskoj fazi, bila bi regulisana isplata naknada za odvojeni život i troškove smještaja sudija Suda BiH i tužilaca Tužilaštva BiH, te ostalih naknada za topli obrok i prevoz.

Sudije i tužioci su 2016. godine počeli sudskim putem tražiti svoja prava iz radnog odnosa, u skladu sa odlukom Ustavnog suda BiH i od tada je iz budžeta BiH isplaćeno više od tri miliona KM na ime naknada.

Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, čiji je predlagač Savjet ministara, podržan je bez amandmana.

Komisija je danas podržala i izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2019. godinu, kao i izvještaj o finansijskoj reviziji izvršenja budžeta institucija BiH za prošlu godinu, saopšteno je iz parlamenta BiH.

Članovi Komisije nisu podržali principe Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH.