latinica  ћирилица
23/11/2020 |  12:32 ⇒ 12:38 | Autor: SRNA

Film "Podoljski kadeti" - oduševili publiku i kritiku (VIDEO)

Film "Podoljski kadeti", koji govori o jedinici koja je u Drugom svjetskom ratu, faktički, spasila Moskvu da ne padne nacistima u ruke, oduševio je ruske filmske kritičare u publiku.
Film "Podoljski kadeti" (foto: Central Partneršip) -
Film "Podoljski kadeti" (foto: Central Partneršip)

Film, čiji je režiser Vadim Šmeljov, snimljen je uz veliko poštovanje i pažnju prema istorijskom činjenicama. Istočni front se prikazuje sasvim drugačije od onoga na šta su navikli zapadni gledaoci.

Početkom novembra u ruskim bioskopima počelo je prikazivanje "Podoljskih kadeta". Film je odmah zasjenio većinu novijih filmskih ostvarenja posvećenih sovjetsko-njemačkom sukobu u Drugom svjetskom ratu.

I ruska publika je visoko ocijenila film, a uskoro se očekuju premijere u Evropi i SAD.

Film je zasnovan na događajima sa početka oktobra 1941. godine, koje je maršal Georgij Žukov okarakterisao kao najopasniji period bitke za Moskvu.

Tih dana, sovjetske trupe koje su branile jugozapadne prilaze Moskvi nisu imale nijednu jedinicu sposobnu da se odupre neprijatelju.

Trebalo je spriječiti neometano prebacivanje trupa njemačke Grupe armija "Centar" u ovom pravcu prema Moskvi, a, takođe, dobiti na vremenu kako bi se učvrstili odbrambeni položaji neposredno ispred ulaza u grad i kako bi pristigle rezervne jedinice iz udaljenih djelova zemlje.

U tu svrhu, u susret Nijemcima poslato je 3.500 kadeta dvije podoljske vojne akademije - pješadijske i artiljerijske. Taj kadar je po završetku školovanja trebao da postane oficirski, ali u tim kritičnim okolnostima kadeti su se borili kao obični vojnici.

Sovjetska komanda računala je da će kadeti bar pet dana zadržati napredovanje neprijatelja u Kaluškoj oblasti, 150 kilometara od Moskve.

Na kraju je poginulo oko 2.500 ljudi, ali su kadeti izdržali čak 12 dana, što je bilo spasonosno za Moskvu.

"Podoljski kadeti" zauzimaju posebno mjesto među ostvarenjima o ratnom sukobu SSSR-a i Trećeg rajha, poznatom u Rusiji pod nazivom Veliki otadžbinski rat, a na Zapadu kao Istočni front.

U ovom filmu nema nikakvih klišea u vezi sa sovjetskim periodom, na koje su zapadni gledaoci navikli, ističe "Ruska riječ".

Američka i evropska kinematografija rijetko kada daju vjerodostojnu sliku rata između Crvene armije i Nijemaca.

Dovoljno je sjetiti se scene iz "Neprijatelja pred vratima", kada sovjetska pješadija juriša na njemačke položaje kao stado ovaca sa jednom puškom na trojicu vojnika, a u leđa ih rafalnom paljbom "podstiču" kazneni odredi vlastite vojske.

Stvarnost je, međutim, bila sasvim drugačija. Crvena armija je imala sasvim dovoljno oružja, a kazneni odredi su hvatali dezertere u pozadini, a ponekad su se i sami upuštali u borbu sa neprijateljem.

Kadeti u ovom filmu nisu stado koje komandanti i komesari šalju u klanicu. To su obični momci, mnogi još nemaju ni 18 godina. Oni jedva čekaju da se sukobe sa neprijateljem, ali osjećaju i strah.

Trude se da pobijede strah kako ne bi izdali prijatelje i svoje najbliže, što neko postiže sa većim, a neko sa manjim uspjehom.

"Podoljski kadeti" snimani su na terenu gdje su vođene borbe, u Kaluškoj oblasti. Tu su, prema sačuvanim dokumentima, vrlo pažljivo rekonstruisani svi detalji: rijeka, most, kuće, utvrđeni položaji, uniforma i oružje.

Kompjuterska grafika čini samo 10 odsto svih efekata u filmu. Iz muzeja su za potrebe snimanja dovezeni i restaurirani originalni njemački oklopni transporteri i tenkovi "T-4", "T-2" i "T-38", te sovjetski protivtenkovski topovi kalibra 45 milimetara i legendarni tenkovi "T-34".

"Vjerodostojnost je važnija od svega", ističe Igor Ugoljnikov, jedan od autora scenarija i producent.

Konsultanti su sve vrijeme bili prisutni na snimanju i čak su provjeravali koji brojevi se lijepe na tenkove, kao i brojeve divizija.