latinica  ћирилица
23/11/2020 |  13:51 | Autor: SRNA

Tegeltija: OEBS nema mandat da preispituje odluke pravosuđa

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija rekao je Srni da Misija OEBS-a u BiH, u pogledu vladavine prava, nema mandat da preispituje i komentariše odluke sudskih, tužilačkih i disciplinskih organa.
Milan Tegeltija - Foto: RTRS
Milan TegeltijaFoto: RTRS

Tegeltija je istakao da OEBS, osim toga, nema ni nadležnost da se bavi tumačenjem domaćih zakona od strane nadležnih institucija u pojedinačnim sudskim, tužilačkim i disciplinskim predmetima.

- Nezavisnost pravosuđa podrazumijeva nezavisnost, kako od uticaja domaćih, tako i od uticaja međunarodnih faktora. Ukoliko žele da istinski podrže vladavinu prava, `međunarodni partneri` moraju, prije svega, poštovati institucije BiH, kao suverene zemlje, te se držati svog mandata i nadležnosti - smatra Tegeltija.

Misija OEBS-a u BiH objavila je Treći godišnji izvještaj o odgovoru pravosuđa na korupciju pod nazivom "Sindrom nekažnjivosti", u kojem je kao jedan od zaključaka navedeno da se ukupna slika koju nudi praćenje teških predmeta korupcije, odnosno onih koji su kategorizovani kao predmeti visoke i korupcije srednjeg nivoa, može opisati kao "zatajenje krivičnopravnog sistema koje je dovelo do nekažnjivosti za počinioce brojnih teških djela".

Poređenje rezultata i nalaza za 2017. i 2018. godinu sa nalazima iz 2019. ukazuje na ukupno pogoršanje efikasnosti sudija i tužilaca u procesuiranju teških predmeta korupcije, navedeno je u izvještaju za 2019. godinu.