latinica  ћирилица
23/11/2020 |  13:57 | Autor: SRNA

Sarajevo: "Pripravnost" zbog zagađenosti vazduha

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor donijelo je danas odluku o proglašenju epizode "pripravnost" na području Kantona Sarajevo u svim zonama u kojima se primjenjuje Plan interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti vazduha.
Zagađenost vazduha - Foto: RTRS
Zagađenost vazduhaFoto: RTRS

Mjerenjem koncentracije zagađujućih materija u vazduhu na području Kantona Sarajevo na tri automatske stanice zabilježeno je prekoračenje dnevnih graničnih vrijednosti koncentracija čestičnih materija u vazduhu - PM10 /50 mikrograma po metru kubnom za prethodni dan/, saopšteno je iz Službe za informisanje Kantona Sarajevo.

Na stanici Otoka izmjereno je 63,5 mikrograma po metru kubnom, Ilidža 64,3 mikrograma po metru kubnom i Ilijašu 82,7 mikrograma po metru kubnom.

I danas su zabilježene povišene koncentracije čestičnih materija u vazduhu.

Dnevne prosječne vrijednosti za PM10, izmjerene noćas i jutros, u periodu od ponoći do 8.00 časova, na svim stanicama su prekoračile propisane granične vrijednosti.

Prema sinoptičkoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u naredna tri dana se očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa slabim vjetrom promjenljivog smjera.

S obzirom na prognoziranu stabilnu vremensku situaciju, u Kantonu Sarajevo se očekuje pojava temperaturne inverzije, naročito u jutarnjim časovima, što će uzrokovati akumuliranje zagađujućih materija u prizemnim dijelovima kotline.