latinica  ћирилица
23/11/2020 |  15:37 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Epidemiološka situacija i dalje veoma nepovoljna (VIDEO)

U Republici Srpskoj epidemiološka situacija i dalje je veoma nepovoljna.
Laboratorija (foto: twitter.com/Vlada_Srpske) -
Laboratorija (foto: twitter.com/Vlada_Srpske)

Od posljedica Kovida preminulo je 26 lica.

Novih pozitivnih slučajeva je 181, od 407 testirnih.

U Brčkom troje preminulih i četvoro novozaraženih.

U Federaciji čak 37 preminulih i 362 pozitivnih na Kovid.

U Srpskoj je sve spremno za početak vakcinacije protiv sezonskog gripa.

U nekim lokalnim zajednicama dolazi do smanjenja broja novozaraženih na virus korona, dok se u drugim povećava.

Tako je sada u Trebinju za 14 dana zabilježeno više od 1.500 pozitivnih na 100 hiljada stanovnika.

Broj hospitalizovanih se smanjuje, ali u Univerzitetsko kliničkom centru taj broj i dalje iznosi oko 439 kovid oboljelih, od kojih su 53 životno ugrožena i nalaze se na respiratoru.

Epidemiolog Јela Aćimović istakla je da je nešto manji broj hospitalizovanih u Republici Srpskoj, ali da je, od 439 hospitalizovanih pacijenata na Univerzitetskom kliničkom centru, njih 53 priključeno na respiratore, što govori da je veliki broj oboljelih koji su u kritičnom stanju.

Srpska je pripremila 20.000 besplatnih doza četvorovalentne vakcine, koja će štiti od četiri soja sezonskog gripa i 5.000 komercijalnih doza, čija je cijena 26 maraka.

Za sve one koji imaju pravo na besplatnu vakcinu, pozive će dobijati od nadležnog doma zdravlja, a komercijalne će primati na nekoliko punktova u okviru Instituta za javno zdravstvo, uz prethodno naručivanje na besplatan broj 0800 50 555.

Aćimovićeva je istakla da pravo na besplatnu vakcinaciju imaju pacijenti na hemodijalizi, oboljeli od šećerne bolesti, pacijenti liječeni kardio-hirurškim metodama, HIV pozitivni, djeca liječena od reumatske groznice sa promjenama na srcu, djeca oboljela od cistične fibroze pluća, zaposleni na infektivnim klinikama, odjeljenima intenzivne medicine, osobe koje boluju od mišićne distrofije i multiple skleroze, osobe koje su završile sa primanjem hemoterapije, transplantirani i lica sa posebnim potrebama koja borave u kolektivnom smještaju.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Srpske Branislav Zeljković pozvao je građane da prilikom vakcinacije posebno vode računa o epidemiološkoj situaciji, da budu strpljivi i da prilikom čekanja u redovima vode računa o svim preporučenim mjerama, posebno da nose maske i drže distancu.

Iako je sada na prvom mjestu zaštita zdravlja stnovništva, pažnja se posvećuje i privredi pa je tako za uplatu doprinosa za radnike u građevinarstvu, izdvojeno više od 1,6 miliona maraka.

Fond za zaštitu životne sredine preusmjerio je milion maraka za zbrinjavanje medicinskog i infektivnog otpada za deset bolnica i pet republičkih karantina. Ne zaboravimo na prvom mjestu poštovanje edpidemioloških mjera!

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić pozvala je građane da poštuju epidemiološke mjere koje podrazumijevaju držanje distance, nošenje maske i dezinfekciju ruku, kako bi zaštitili sebe i druge, te što manje problema donosili zdravstvenim radnicima koji su podnijeli najveći teret pandemije.

Izvor prenosa virusa i dalje nisu osnovne i srednje škole, ali ostaju pod detaljnim nadzorom Instituta, u vezi sa praćenjem epidemiološke situacije.