latinica  ћирилица
23/11/2020 |  15:55 ⇒ 16:02 | Autor: SRNA

Povećan izvoz grafičke i papirne industrije BiH

Izvoz grafičke i papirne industrija BiH u devet mjeseci iznosio je oko 213,8 miliona KM, što je više za 0,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je uvoz iznosio oko 309,8 miliona KM i manji je za 10,6 odsto u odnosu na prvih devet mjeseci lani.
10.000 boca rastvora za dezinfekciju - Foto: SRNA
10.000 boca rastvora za dezinfekcijuFoto: SRNA

Na sastanku Odbora Asocijacije grafičke i papirne industrije Spoljnotrgovinske komore BiH rečeno je da je papirna industrija ostvarila izvoz od oko 171,6 miliona KM ili 5,1 odsto više nego u prva tri kvartala lani, dok je izvoz grafiče industrije manji za 11,4 odsto i iznosio je oko 35,2 miliona KM.

Rast izvoza proizvoda papirne industrije ostvarili su kraft papir nepremazni, papir, karton i celulozna vata, cigaret papir, etikete svih vrsta, ručno rađeni papir, te karton i toaletni papir, saopšteno je iz Spoljnotrgovinske komore.

Pad izvoza papirne industrije ostvarili su nepremazni papir i karton, premazani papir sa jedne strane, papir i karton valoviti, ostali papir i karton i celulozna vata, registri, kutije,vreće i vrećice.

U okviru grafičke industrije rast izvoza ostvarili su samo ostali štampani materijali, dok su drugi proizvodi zabilježili pad.

Celuloza i reciklažni papir imali su najveći pad uvoza - 21,7 odsto, dok je proizvodnja i prerada papira, čiji je uvoz iznosio oko 244,4 miliona KM, ostvarila pad od 9,9 odsto u odnosu na devet mjeseci lani.

Najviše je smanjen uvoz novinskog papira, nepremaznih papira i kartona, zidnih tapeta, složenih papira i kartona, valovitih papira i kartona i karbon papira.

U tri kvartala, uvoz proizvoda grafičke industrije iznosio je oko 36,7 miliona KM i manji je za 4,8 odssto nego u istom periodu prošle godine.

Članovi Odbora razgovarali su o primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg u postupcima javnih nabavki na proizvode grafičke industrije, obzirom da se većina materijala za potrebe grafičke industrije uvozi i kod nekih proizvoda teško je ostvariti potrebnih 51 odsto domaćeg porijekla.

Na onlajn sastanku članovi Odbora su dali i neke prijedloge u vezi sa budućim aktivnostima Asocijacije.