latinica  ћирилица
23/11/2020 |  16:17 ⇒ 16:18 | Autor: SRNA

Varhelji: EU jedina budućnost za Srbiju i region

Komesar EU za proširenje i politiku susjedstva Oliver Varhelji ocijenio je danas da je i za Srbiju i za cijeli region zapadnog Balkana jedina budućnost da postanu dio EU, dio zajedničkog tržišta i evropskog sistema demokratije.

- Opredijeljeni smo da osiguramo bezbjednosti i prosperitet cijelog regiona i aktivni smo u davanju novog života angažmanu EU sa zapadnim Balkanom, kao i cijelom procesu proširenja - istakao je Varhelji.

On je na otvaranju onlajn "Beogradskog ekonomskog foruma" rekao da je za EU proširenje na zapadni Balkan prioritet, posebno zbog činjenice da je region kroz istoriju rijetko kada bio stabilan, prosperitetan i bezbjedan.

- Ovo je istorijska mogućnost da se do toga dođe, a da lošu istoriju ostavimo iza nas - rekao je Varhelji.

Varhelji je naglasio da bi ulazak zapadnog Balkna u EU značio novi veliki region gdje nema prepreka za putovanja, trgovinu i investiranje što bi, kako je ukazao, otvorilo ogromnu mogućnost za građene da žive bolji evropski život u budućnosti, prenio je Tanjug.

Naveo je i da Srbija sa novom Vladom ima veliku šansu da brzo napreduje ka članstvu u EU.

- Ako je Srbija spremna da isporuči sve reforme do 2024. godine i EU mora da bude sprema da zatvori pregovore kada zemlja obavi svoj dio posla - rekao je Varhelji.