latinica  ћирилица
23/11/2020 |  16:43 ⇒ 16:43 | Autor: SRNA

Foča: Devet stranaka ušlo u Skupštinu - SNSD dvostruki pobjednik

Devet stranaka imaće odbornike u budućem sazivu Skupštine opštine Foča, pokazuju preliminarni i još nepotpuni rezultati lokalnih izbora.
Foča - Foto: RTRS
FočaFoto: RTRS

Najviše odbornika imaće SNSD, i to devet prema trenutnim rezultatima, slijede SDS sa četiri, Demos sa tri, DNS i SPS po dva, te stranke koje će imati po jednog odbornika - SP, Ujedinjena Srpska, NDP i SDA.

Ostalo je upitno još jedno odborničko mjesto, a kome će pripasti znaće se nakon što budu prebrojani svi glasovi sa preostala dva redovna mjesta, iz mobilnih i kovid timova, kao i putem pošte.

Potpredsjednik Opštinskog odbora SNSD-a Foča Vesna Rašević rekla je Srni da je ova stranka zadovoljna rezultatima jer su bolji nego prije četiri godine.

Raševićeva je ocijenila da je fočanski SNSD dvostruki pobjednik proteklih lokalnih izbora.

- Iz razloga što je, prije svega, pobijedio naš kandidat Milan Vukadinović i što smo, kao stranka, ostvarili apsolutno najveći broj glasova, oko 33 odsto. Na osnovu toga očekujemo devet odborničkih mjesta u lokalnom parlamentu - rekla je Raševićeva.

Potpredsjednik fočanskog SNSD-a zahvalila je građanima Foče za povjerenje koje su im ukazali, a koalicionim partnerima za saradnju.

- SNSD će opravdati ukazano povjerenje, što je i suština naše partije, da ostvarimo obećano uz podršku koalicionih partnera, kojima zahvaljujemo za saradnju, koju nastavljamo, i čestitamo im za izborni rezultat - istakla je Raševićeva.

Ona je naglasila da je najvažnije da su lokalni izbori protekli u fer i korektnoj atmosferi, uz poštovanje svih epidemioloških mjera.

Predsjednik Opštinskog odbora SDS-a Milivoje Dostić rekao je da je ova stranka, za sada, osvojila četiri odbornička mandata, što smatra dobrim rezultatom u odnosu na okolnosti u kojima se sprovodio izborni proces.

- Moram da napomenem da je u toku izbornog ciklusa bilo mnogo nepravilnosti i, nažalost, kao i ranijih godina, zloupotrebe javnih resursa od strane vladajućih stranaka u Foči, što je u značajnoj mjeri uticalo na rezultat. Ono što je značajno je da je narod u Republici Srpskoj počeo da se budi i to je jedan od znakova da se aktuelna, nenarodna i bahata vlast može pobijediti demokratskim putem - smatra Dostić.

Fočanski SDS će u naredne četiri godine u lokalnom parlamentu djelovati opoziciono.

- Mi ćemo se boriti za program koji smo i mi i naš kandidat izložili u prethodnom periodu i trudićemo se da obezbijedimo bolji život našim građanima - naglasio je Dostić i zahvalio svim građanima Foče i članovima SDS-a koji su podržali kandidata za načelnika opštine Vukana Stankovića i ovu stranku.

Predsjednik Opštinskog odbora Demosa Foča Spomenko Stojanović istakao je da je ova stranka zadovoljna ostvarenim izbornim rezultatom, koji je pokazao da su treća partija po snazi i podršci građana u Foči, poslije SNSD-a i SDS-a.

- Taj rezultat nam garantuje tri odbornička mjesta u lokalnom parlamentu. Kao partija nismo imali svog kandidata za načelnika, opredijelili smo se da podržimo Milana Vukadinovića, ne umanjujući kvalitet ni drugog kandidata, pošto se radilo o dva mlada elektroinženjera. Vukadinovića smo podržali jer dolazi iz najveće političke partije koja je na vlasti na republičkom nivou i smatramo da nam je potreban načelnik koji će u narednom periodu imati što bolju komunikaciju sa Vladom Republike Srpske jer svi veliki, značajniji projekti su neostvarivi ako nemamo saradnju sa Vladom - rekao je Stojanović.

Sa tri odbornika u lokalnom parlamnetu fočanski Demos biće dio skupštinske većine.

- Tražićemo od novog načelnika da se njegov kabinet podmladi, da bude što više mladih ljudi u njegovom okruženju, što se tiče prvih pozicija načelnika opštinskih odjeljenja, kao i direktora preduzeća i ustanova - istakao je prvi čovjek fočanskog Demosa.

Stojanović je zahvalio građanima Foče za ukazano povjerenje, navodeći da će ova stranka nastojati da povjerenje i podršku opravda u naredne četiri godine.

Najveći pad u broju glasova u odnosu na prethodne izbore zabilježio je Narodni demokratski pokret /NDP/.

Ova stranka osvojila je 4,5 odsto glasova, pa će imati jednog odbornika, a to je, prema još nepotpunim rezultatima, Olivera Elez, predsjednik Opštinskog odbora NDP-a Foča.

- Naravno da nismo zadovoljni jer su nam rezultati mnogo lošiji. U našoj stranci desile su se mnoge promjene, od smrti predsjednika Zdravka Krsmanovića, što je vjerovatno najviše uticalo na rezultat, a zastupali smo, ipak, umjereniju politiku u odnosu na opozicionu iz 2016. Podržali smo kandidata /Milana Vukadinovića iz SNSD-a/ za kojeg smo smatrali da možemo sa njim sarađivati i nastavićemo u tom pravcu - rekla je Elezova.

Na lokalnim izborima u Foči pravo glasa iskoristilo je 9.476 građana.

Za novog načelnika opštine izabran je kandidat SNSD-a Milan Vukadinović, koji je osvojio 57,6 odsto glasova, dok je njegov protivkandidat iz koalicije SDS-PDP Vukan Stanković dobio 42,4 odsto glasova.

Vukadinović će na mjestu načelnika zamijeniti stranačkog kolegu Radisava Mašića.