latinica  ћирилица
23/11/2020 |  17:21 ⇒ 17:49 | Autor: SRNA

FBiH: Produženo važenje naredbi za suzbijanje širenja virusa

Krizni štab Ministarstva zdravstva Federacije BiH produžio je za još dvije sedmice ranije izrečene naredbe za suzbijanje širenja virusa korona, među kojima su obavezno nošenje zaštitne maske u zatvorenim i na otvorenim javnim prostorima i držanje fizičke distance među ljudima od minimalno dva metra.
Virus korona (foto:agencija) -
Virus korona (foto:agencija)

Izuzetak od nošenja zaštitnih maski su djeca mlađa od šest godina, osobe koje imaju probleme sa disanjem zbog hroničnih bolesti ili koje ne mogu skinuti masku bez pomoći druge osobe, sportisti na utakmicama, treninzima i sportskim aktivnostima, vozači na biciklu, električnom romobilu i motociklu.

Naredbom, koja stupa na snagu sutra, nalaže se poslovnim subjektima da reorganizuju rad svojih zaposlenih na mjestima gdje nije moguće ispoštovati distancu od dva metra, tako što će reorganizovati radno vrijeme, organizovati rad u smjenama, omogućiti rad od kuće i primijeniti druge načine obavljanja radnih zadataka koji neće ugroziti djelatnosti i radne procese, a omogućiće poštovanje higijensko-epidemioloških mjera.

Produženo je i važenje odredbe kojom se ograničava kretanje stanovništva na cijeloj teritoriji FBiH u vremenu od 23.00 časa do 5.00 časova, saopšetno je iz Ministarstva zdravstva FBiH.

Kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva naredbom se dozvoljava uvođenje restriktivnijih i drugačijih mjera prema procjeni epidemiološke situacije u kantonu, odnosno opštini uz redovno obavještavanje Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH.

Preporukama Kriznog štaba, stanovništvu na području FBiH preporučuje se da izbjegava javna i privatna okupljanja i ograniči kretanje, a licima starije životne dobi, naročito onima sa hroničnim bolestima, da izbjegavaju bespotrebna kretanja i korištenje javnog prevoza, te da redovno koriste zaštitnu opremu.

U slučaju prijeke potrebe za kretanjem, licima starije životne dobi se preporučuje da to bude u periodu od 11.00 do 13.00 časova.

Licima starije životne dobi preporučeno je i da maksimalno redukuju odlaske u ordinacije kod porodičnog doktora i u bolnice, ukoliko im nije prijeko potrebna zdravstvena pomoć, te da za recepte i ljekarske savjete najprije telefonom kontaktiraju porodičnog doktora.

U slučaju pojave nekih od simptoma kao što su povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili ukusa, preporučuje se licima sa simptomima, kao i članovima njihovog domaćinstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom doktoru kako bi dobili dalja uputstva.