latinica  ћирилица
23/11/2020 |  17:34 ⇒ 17:35 | Autor: SRNA

Odbrana: Preinačiti ili ukinuti prvostepenu presudu Mihajloviću

Odbrana tužioca Tužilaštva BiH Bože Mihajlovića zatražila je od Apelacionog vijeća Suda BiH preinačavanje ili ukidanje prvostepene presude, kojom je osuđen na pet godina zatvora za nesavjestan rad u službi, a Tužilaštvo BiH predložilo je potvrđivanje presude.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Na sjednici Apelacionog vijeća, branilac Vlado Adamović naveo je da prvostepena presuda nije održiva iz više razloga, dok je Tužilaštvo BiH predložilo odbijanje žalbe.

Mihajlović je u junu proglašen krivim da je propustio da vrši nadzor nad radom svoje daktilografkinje i nesavjesnim radom omogućio da iz Tužilaštva BiH bude otuđen privremeno oduzeti novac u više predmeta.

Odbrana je predložila da prvostepena presuda bude preinačena ili ukinuta i da se predmet proslijedi Opštinskom sudu u Sarajevu, kao i da se postupak spoji sa predmetom protiv daktilografkinje, jer je riječ o uzročno-posljedičnim radnjama.

Adamović je rekao da je Mihajlović proglašen krivim zbog nečinjenja, odnosno propuštanja vršenja nadzora nad radom daktilografkinje, ali da nigdje nije opisano na koji način je trebalo da vrši nadzor.

Branilac je rekao da je Mihajlović postupao po zakonu i pohranjivao novac u prostoriju za privremeno oduzete predmete.

Adamović je izrazio sumnju da je istraga sprovedena na ispravan način, ocijenivši da je Mihajlović osuđen kako bi se sprala "ljaga sa Suda i Tužilaštva zbog aljkavog rada", kao i zbog "gladi javnosti da se neko osudi zbog nestanka novca".

Tužilac Edina Hubijer rekla je da ostaje kod navoda iznesenih u odgovoru na žalbu, navodeći da nema potrebe da ih usmeno ponavlja.

Apelaciono vijeće naknadno će donijeti odluku.