latinica  ћирилица
23/11/2020 |  18:40 ⇒ 24/11/2020 | 09:02 | Autor: RTRS

Pad podrške SDS-u pokazali procenti (VIDEO)

Predsjednik Glavnog odbora SDS-a Milan Miličević kaže da, i pored uspjeha u pojedinim gradovima i opštinama, nije zadovoljan rezultatima stranke. Brine ga pad podrške SDS-u za pet procenata i nedostatak kvalitetne analize rezultata u tri izborna ciklusa.
SDS -
SDS

Analitičari smatraju da je pokazatelj lošeg stanja u SDS-u i to što je izgubila izbore u izbornim jedinicama aktuelnog i prethodne dvojice stranačkih predsjednika.

Miličević kaže da ga, između ostalog, brine što je SDS prije dvije godine imao sedam odsto procenata veću prednost od DNS-a, a da je trenutno ta razlika tek tri odsto. Posebno loš pokazatelj je, ističe, i to što će stranka u Banjaluci imati samo jednog odbornika.

- Reći ću nešto u medicinskom žargonu. Da biste pacijenta mogli da liječite, on mora da prihvati bolest. Ako prihvati, onda imamo saradnju i možemo napredovati. SDS mora sasvim racionalno, istinito, na organima stranke da analizira rezultate. Mi to nismo uradili, dakle nismo napravili valjanu analizu izbornih rezultata ni 2016. ni 2018. godine - naveo je Miličević.

Miličević je za N1 televiziju izjavio da je zadovoljan rezultatima SDS-a u svom Tesliću, gdje je triput pobijedio protivkandidata iz SNSD-a.

Zadovoljan je i brojem glasova stranke u Loparama, Istočnoj Ilidži, Modriči, Ugljeviku i Brodu. Relativno dobrim ocjenjuje ishod u Banjaluci i Bijeljini, ali smatra da bez detaljne analize i nužnih promjena ta baza nije dovoljna za pobjedu na sljedećim izborima.

- SDS u ovom momentu ima pad od 5,3 odsto. To je istina, to su brojevi. Ne treba manipulisati pričom o tome kako je 100.000 ljudi manje izašlo na izbore. Da, jeste, ali procentualno gledano, SDS je doživio pad, a SNSD je zadržao svoj rezultat. Mislim da je imao i blagi rast - smatra Miličević.

SDS prednjači u odbacivanju samokritike, kaže sociolog Drago Vuković. Taj argument navodi kao jedan od ključnih što je nekad velika državotvorna stranka, po njegovom mišljenju, postala minorna.

- Imate SDS koji je na lokalnom nivou izgubio u sredini gdje živi njegov predsjednik Šarović. U Doboju koji je uvijek bio simbol snage SDS-a nemaju nijednog odbornika. U Brčkom u kojem živo jedan od bivših stranačkih predsjednika jednog odbornika, u Banjaluci takođe. U Gacku gdje živio još jedan bivši predsjednik stranke, SDS je nakon 20 godina izgubio izbore za načelnika - napomenuo je Vuković.

Profesor Vuković smatra da je SDS na prekretnici između poželjnog povratka među vodeće političke subjekte i nestanka sa političke scene.

- Za početak bi trebalo da predsjednik stranke podnese ostavku. Da se redefiniše program i da se sagleda može li se stranka oporaviti. Јa mislim da može, ali da će za povratak na scenu velikih stranaka SDS-u biti potrebno tačno onliko vremena koliko je trajalo njegovo slabljenje - naveo je Vuković.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović ne vidi razlog za brigu.

Izgubljene tri lokalne zajednice, uz pobjedu u najamanje šest opština i gradova u kojima je SDS donedavno bio opozicija, uz uspjeh koalicionioh kandidata na pozicijama gradonačelnika Banjaluke i Bijeljine, dovoljni su, kaže, za zadovoljstvo u stranci.