latinica  ћирилица
23/11/2020 |  18:51 ⇒ 21:40 | Autor: RTRS

Tegeltija: Nenadležni subjekti mogu da naruše pravo na pravično suđenje

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija rekao je danas da je svako interferiranje nenadležnih vanprocesnih subjekata, domaćih ili stranih, u odluke nadležnih organa u postupku u direktnoj suprotnosti sa pravom na pravično suđenje, te da dovodi do narušavanja tog prava.
Milan Tegeltija - Foto: RTRS
Milan TegeltijaFoto: RTRS

Istakao je da svaka osoba ima pravo da o njegovom pravu i interesu odluči nadležni tribunal u postupku koji je predviđen zakonom.

- Odluke nadležnih organa, bilo da su procesne ili meritorne, ne mogu biti vanprocesno osporavane, negirane ili dovođene u pitanje, bilo da se radi o nenadležnim domaćim ili inostranim vanprocesnim faktorima, jer to narušava prava građana na fer postupak i suđenje - naglasio je Tegeltija.

Tegeltija je rekao da OEBS misija u BiH ima puno pravo da, između ostalog, monitoriše sve postupke pred sudovima, tužilaštvima i disciplinskim komisijama u okviru praćenja rada pravosuđa u različitim oblastima, u cilju davanja mišljenja i preporuka opšteg karaktera, poštujući nezavisnost pravosuđa, suverenosti BiH i njenih institucija, te poštujući odluke nadležnih organa u BiH.

- Svaki građanin ima pravo da se pouzda da će odluke nadležnih organa u postupcima, biti poštovane te da neće biti dovođene u pitanje mimo procesnih uslova predviđenih zakonom - istakao je Tegeltija.

Podsjećamo, misija OEBS-a u BiH objavila je Treći godišnji izvještaj o odgovoru pravosuđa na korupciju pod nazivom "Sindrom nekažnjivosti", u kojem je kao jedan od zaključaka navedeno da se ukupna slika koju nudi praćenje teških predmeta korupcije, odnosno onih koji su kategorizovani kao predmeti visoke i korupcije srednjeg nivoa, može opisati kao "zatajenje krivičnopravnog sistema koje je dovelo do nekažnjivosti za počinioce brojnih teških djela".

Poređenje rezultata i nalaza za 2017. i 2018. godinu sa nalazima iz 2019. ukazuje na ukupno pogoršanje efikasnosti sudija i tužilaca u procesuiranju teških predmeta korupcije, navedeno je u izvještaju za 2019. godinu.