latinica  ћирилица
23/11/2020 |  18:52 ⇒ 24/11/2020 | 09:03 | Autor: RTRS

Priča o zakonu o zabrani negiranja genocida - pokušaj da se spriječe istraživanja (VIDEO)

Visoki predstavnik Valentin Incko ponovo najavljuje donošenje zakona o zabrani negiranja genocida. Ako ne može uz saglasnost, donijeće ga silom, rekao je za federalne medije, a holokaust i Srebrenicu stavio u istu ravan. Iz Srpske odgovaraju – takav zakon omogućio bi zabranu svih istraživanja proteklog rata i utvrđivanja istine.
OHR - Foto: RTRS
OHRFoto: RTRS

Do 11. jula sljedeće godine, zakon o zabrani negiranja genocida biće donesen, ja sam spreman – rekao je Valentin Incko, izjednačavajući Holokaust i Srebrenicu. Najavljujući zakon, kao primjer dobre sudske prakse naveo je presudu na tri godine zatvora u Austriji, zbog negiranja Holokausta, stavljajući tako jednakost između stradanja Јevreja u Drugom svjetskom ratu i Srebrenice.

- Јa ću još jednom predložiti, a onda ću razmotriti dalje korake - naveo je Incko.

Inckove namjere su jasne – da presude, isključivo protiv Srba, zažive na teritoriji cijele BiH, održavajući tezu da je Srpska genocidna tvorevina, rekao je direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina, Milorad Kojić.

- Kako sad održati lažne presude? Јedini način je donošenje zakona, kako bi se spriječilo istraživanje - istakao je Kojić.

On je dodao da bi istoričarima bilo zabranjeno da pišu udžbenike i svoje radove na osnovu činjenica.

- Sve ono što bi pisali na osnovu činjenica, a što bi bilo drugačije od presude, bilo bi povlačenje krivične odgovornosti - pojasnio je Kojić.

Istoričari iz Srpske smatraju da donošenje bilo kakvih zabrana da se istražuje prošlost, ne bi trebalo da se dešava u 21. vijeku.

- U 21. vijeku  ne trebalo donositi uredbe koje na bilo koji način mogu da ograniče slobodu javnog govora, mišljenja i naučnog istraživanja - smatra istoričar Željko Vujadinović.

Republika Srpska, prije 15 i više godina, prva je od tri strane učesnice u ratu, pokazala spremnost da se suoči sa ratnim događajima i zločinima koje su pojedinci činili u njeno ime, rekao je Vujadinović. Do danas, preostale dvije strane, nisu učinile takav korak.