latinica  ћирилица
23/11/2020 |  18:53 ⇒ 18:54 | Autor: SRNA

Potreba zalaganja za prava Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH

Savjet za nacionalnu bezbjednost u Hrvatskoj danas je istakao dalju potrebu zalaganja za prava Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH, prema duhu i slovu Daytonskog sporazuma, te važnost poštovanja prava biranja vlastitih predstavnika.
Grad Zagreb - Foto: RTRS
Grad ZagrebFoto: RTRS

- Savjet je raspravljao o položaju Hrvata u Srbiji i Crnoj Gori, založivši se za obezbjeđenje reciprociteta u međusobnim odnosima, te je naglašena dalja podrška hrvatskoj manjini u tim zemljama - saopšteno je iz Vlade Hrvatske nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost koju su zajednički sazvali predsjednik Hrvatske Zoran Milanović i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Na sjednici su usvojene Godišnje smjernice za rad bezbjednosno-obavještajnih agencija za 2021. godinu i odobreno uspostavljanje saradnje bezbjednosno-obavještajnih agencija sa stranim službama, u skladu sa iskazanim potrebama.

- Članovi Savjeta razmotrili su stanje radikalizacije u hrvatskom društvu, te osudili napad na Trgu svetog Marka 12. oktobra kao krivično djelo s obilježjima terorizma, te su raspravili o mjerama koje se u vezi s tim mogu preduzeti - navodi se u saopštenju i dodaje da je Savjet osudio govor mržnje i neprihvatljive oblike ponašanja u društvu.

Članovi Savjeta primili su na znanje informaciju o aktualnom stanju u vezi s epidemijom virusa korona u Hrvatskoj.

Savjet za nacionalnu bezbjednost raspravljao je o stanju u pravosuđu, s posebnim naglaskom na borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, dodaje se u saopštenju.