latinica  ћирилица
23/11/2020 |  19:01 ⇒ 19:02 | Autor: SRNA

Bajden izabrao članove svog tima

Izabrani predsjednik SAD DŽozef Bajden imenovao je danas članove svog spoljnopolitičkog tima, među kojima su Entoni Blinken kao novi državni sekretar, DŽejk Saliven kao savjetnik za nacionalnu bezbjednost i Linda Tomas-Grinfild kao ambasador SAD u UN.
DŽo Bajden - Foto: AP
DŽo BajdenFoto: AP

Bajden je odabrao Alehandra Mejorkasa za šefa Državne bezbjednosti, a nekadašnjeg senatora DŽona Kerija za specijalnog predsjedničkog predstavnika za klimu.

Blinken /58/ je dugogodišnji Bajdenov pomoćnik, a Tomas-Grinfildova je obavljala visoku diplomatsku funkciju u administraciji predsjednika Baraka Obame.

Saliven je nekadašnji zamjenik jednog Obaminog pomoćnika i visoki politički savjetnik u kampanji kandidata demokrata na izborima 2016. godine Hilari Klinton.

Mejorkas je advokat kubansko-američkog porijekla koji je služio kao zamjenik sekretara Državne bezbjednosti u Obaminoj administraciji.

Bajden, koji radi iz svog doma u Delaveru, nastavlja realizaciju plana o prenosu vlasti iako administracija aktuelnog predsjednika Donalda Trampa ne sarađuje u tom procesu.

Republikanac Tramp odbija da prizna poraz na izborima održanim 3. novembra i vodi pravni proces za poništavanje rezultata da bi spriječio Bajdena da položi zakletvu 20. januara.