latinica  ћирилица
23/11/2020 |  19:11 ⇒ 24/11/2020 | 09:03 | Autor: RTRS

Zlatne medalje mladim inovatorima iz Srpske (VIDEO)

Mladi inovatori bijeljinske regije, na Međunarodnom festivalu inovacija "Tesla fest" u Novom Sadu osvojili su četiri zlatne medalje dok su tri profesora Tehničke škole "Mihajlo Pupin", za rad sa učenicima i pomoć u realizaciji "Tesla festa", nagrađeni diplomama.
Medalje inovatorima - Foto: RTRS
Medalje inovatorimaFoto: RTRS

Tri zlatne medalje na "Tesla festu" osvojio je učenik prvog razreda bijeljinske Tehničke škole Marko Јovanović, koji se predstavio sa 3D štampačem, CNC operativnim centrom i led kockom. Zlato je dobio i Spasoje Simić za ručnu protiv požarnu loptu.

- Riječ je o 3D štampaču, to je mašina koja može da proizvodi objekte u 3D, stvarne objekte od nekih materijala, u ovom slučaju od plastike. I on pomoću raznih programa uspjeva da topljenjem plastike sastavi neki objekat - pojašnjava Marko.

Mladi imaju ideja, a bijeljinsko Udruženje inovatora pruža im šansu da ih realizuju. Svoje radove uglavnom finanisraju vlastitim sredstvim, a ovih dana konkurisali su kod Ministarstva za naučno-tehnolioški razvoj i Ministarstva civilnih poslova.

- Ovi mladi inovatori finansiraju sami u velikom dijelu inovacije. Naša je pomoć više u kontekstu da im omogućimo da budu predstavljeni, viđeni i da ono što su uradili da se stvori i da se vidi na djelu - naveo je Živa Markin, predsjednik Udruženja inovatora regije Bijeljina.

Tradiciju uspješnih inovatora nastavljaju mlađe generacije, pa u svakoj ima po nekoliko učenika koji žele više da nauče.

- Ima dobre djece, samo što nedostaje sredstava, trebalo bi više da se ulaže u djecu, pogotovo u ove inovacije jer sve skupo - istakao je Milan Kapetina, profesor u Tehničkoj školi "Mihajlo Pupin", Bijeljina.

Pametna kuća, pametni plastenik, pametne naočare, kaciga za slijepe samo su neke od inovacija, nagrađenih u proteklih 10 godina. Mladi inovatori iz Bijeljine očekuju i rezultate sa banjalučkog INOST-a, koji je ove godine održan on lajn.