latinica  ћирилица
23/11/2020 |  21:37 ⇒ 22:38 | Autor: SRNA

Dodik: Patrijarh Irinej je uspio da okupi sve Srbe (VIDEO)

Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je blaženopočivši patrijarh srpski Irinej prije svega bio dobar čovjek, koji je uspio da okupi sve Srbe smirenošću i jednostavnošću.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- Gdje god se pojavljivao ostavljao je iza sebe dimenziju prostodušnog odnosa prema ljudima i stvarima, plijenivši i okupljajući. Volio je da dođe u Banjaluku i Srpsku. Mi smo uspostavili i privatni odnos, razgovarali i telefonom o zdravlju, bilo je dogovoreno da ga posjetim, ali smrt je bila brža - rekao je Dodik.

Naveo je da je posljednji put vidio patrijarha Irineja u Podgorici /na sahrani mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija/.

- Sahrana patrijarha Irineja je bila dostojanstvena i to zaslužuje Njegova svetost, bila je smirujuća i okupljajuća atmosfera. To mi je dalo utisak i snažno uvjerenje da je ispraćen na pravi način - rekao je Dodik večeras za televiziju "Hepi".

Dodao je da patrijarh Irinej nikada nije naprasito nešto tražio i uvijek je smatrao da treba da se vidi da li nešto može, nikada nije davao ultimatum.

- Dolazili smo jedan drugom na slavu. Za mene on bio inspiracija i stabilnost - istakao je Dodik i napomenuo da Srbija i Srpska danas obilježavaju mnogo datuma i da je tome doprinio i patrijarh Irinej.

Dodik je naveo da je istorijska uloga Srpske pravoslavne crkve veoma važna, te da su Srbi sačuvali svoj identitet tokom viševjekovne otomanske okupacije zahvaljujući crkvi i tom okupljanju vjerujućeg naroda.

- Crkva je u tom periodu čuvala identitet, a kasnije i u komunističkom vremenu, tokom progona sveštenika koji je bio na bazi toga da pripadate crkvi - rekao je on.

Dodik je naveo da je komunistički režim "šikanirao" sve što je bilo SPC u BiH, te da su početkom 1960-ih pod plaštom komunista otvorena vrata širenju islama.

- Od 1961. godine i u narednih desetak godina u BiH je napravljeno više od 720 džamija, koje do tada nisu postojale. A na prste jedne ruke brojale su se nove crkve - rekao je on.

Dodik je naveo da je u Banjaluci, koja je bila većinski srpski grad, bilo 17 džamija i jedna crkva, što je bio nesrazmjer i atak na SPC.

- To je sve trebalo da se preživi, uključujuči i ustaško vrijeme, jer su ustaše palile i srušile crkve, tako je bilo i u Banjaluci. U bivšoj Јugoslaviji sve se činilo da Srbija ne bude jaka - istakao je Dodik.

On je naglasio da Sarajevo danas zanima samo slaba Srbija.

- Јaka Srbija njima ne odgovara, onda je satanizuju, kažu da je to velika - rekao je Dodik.