latinica  ћирилица
23/11/2020 |  22:42 ⇒ 22:42 | Autor: SRNA

Vladika Јoanikije: Mitropolija ne želi ničim da ugrozi proces formiranja vlade

Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Јoanikije izjavio je da Mitropolija crnogorsko-primorska samo očekuje da se formira vlada Crne Gore, što je odgovornost pobjedničke koalicije i nove parlamentarne većine, te da ne želi ničim da ugrozi taj proces.
Vladika Јoanikije (Foto: Sputnjik/Dejan Simić) -
Vladika Јoanikije (Foto: Sputnjik/Dejan Simić)

- Smatramo da je najbolje da političari, ljudi kojima pripada ta odgovornost, bez ikakvih pritisaka i bez ikakvih naših sugestija formiraju novu vlast i preuzmu odgovornost za rješavanje mnogih nagomilanih problema u Crnoj Gori. Mi se samo molimo Bogu da sve prođe u redu. Zaista bilo bi krajnje neodgovorno da se to isuviše odlaže - rekao je vladika Јoanikije povodom spekulacija da se Crkva miješa u kadriranje nove vlade u Crnoj Gori.

Episkop budimljansko-nikšićki je za "Sputnjik" rekao da je Crkva posebno zainteresovana i ima uvjeravanja da će nova vlast ustrojiti odnose sa Crkvom, odnose između Crkve i države na jedan savremen i civilizovan način.

Odgovarajući na pitanje da li vjerujući narod može da očekuje iznenađenje prilikom izbora novog mitropolita, s obzirom da za narod u Crnoj Gori nema dileme da je pored toga što trenutno obavlja funkciju administratora Mitropolije, on jedini pravi izbor za nasljednika mitropolita Amfilohija, episkop budimljansko-nikšićki je rekao da je to tema za Sveti arhijerejski sabor.

- U ovim danima kada je crkva u koroti, kada žalimo i kada trpimo ovaj bol zbog odlaska naših velikih jeraraha, poglavara naše Crkve i našeg mitropolita, mi ne govorimo na te teme, nije vreme ni momenat. Ima momenat kada će se o tome govoriti. Tu je naravno mnogo važno da se ispoštuje kanonska procedura i ono što je osveštana tradicija naše Crkve, važno je mnogo da izbor bude bez prigovora. Kao i da se izbor obavi bez uticaja politike ili bilo koje druge struje, ne daj Bože - rekao je vladika Јoanikije.

On je podsjetio da je propisano da se upražnjeni tron bilo koje eparhije, kao i upražnjeni tron srpskog patrijarha popunjava za tri mjeseca, ali je dodao da se mora uvažiti trenutna situacija, te da će o datumima voditi računa Sveti arhijerejski sinod, u čijoj je to nadležnosti i u koji on ima potpuno povjerenje.