latinica  ћирилица
23/11/2020 |  22:51 ⇒ 22:52 | Autor: RTRS

Dodik: Vodimo svakodnevne teške borbe da se Dejton održi

Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da se svakodnevne vode teške borbe da se Dejton održi i da jedan broj ljudi u Srpskoj to ne razumije, navodeći da su svih proteklih godina visoki predstavnici nastojali da smanje snagu Republike Srpske i ponovo grade "neku BiH".
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Dodik je naveo da u BiH ne prihvataju pruženu ruku Srbije i da su, kada im je rekao da je ta ruka pružena, odgovorili: "Da pružena, ali ne mislimo da je to dobro".

Dodik je rekao da je godinama unazad postojalo nastojanje da se uruši srpski identitet na prostoru BiH i uopšte na prostoru bivše Јugoslavije, ali da se u tome nije uspjelo i da je značajan doprinos tome dao Njegova svetost patrijarh srpski Irinej i Srpska pravoslavna crkva.

- Kaže se da postoje "bosanski" Srbi, "hrvatski" Srbi. Taj pokušaj da se teritorijalno identifikuju Srbi jeste težnja da se ugasi njihov identitet. To datira iz Otomanskog carstva. Da se ne smije nikada dozvoliti Srbima da postanu najvažniji činilac na Balkanu - rekao je Dodik za TV Hepi.

On je dodao da vjeruje se da svaki britanski ambasador koji dođe na ove prostore edukuje na toj doktrini.

- Mislim da je taj koncept da je dobra samo Srbija koja je slaba, a dobri Srbi su oni koji su podijeljeni, ali to nije tako. Srbi su ozbiljan narod i naše dvije države. Oni koji nam kažu da se okrenemo Sarajevu guraju neku priču koja je puna imaginacije, ali imaginacija za nas nije nepoznata stvar - rekao je Dodik.

Dodik je poručio da svijet nije uspio ni da satanizuje srpski narod, ma koliko to želio, jer se nije mogla izignorisati srpska stradalnička istorija.