latinica  ћирилица
24/11/2020 |  07:21 ⇒ 07:21 | Autor: SRNA

Neće biti sabirnih centara u Srpskoj

Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Republika Srpska ostaje pri tome da u njoj neće biti sabirnih centara za migrante, kao i da je nemoguće zamisliti da, zbog krize u BiH sa migrantima, Oružane snage BiH izađu prema granici sa Srbijom.
Migranti - Foto: RTRS
MigrantiFoto: RTRS

Kada je riječ o migrantima, Dodik je rekao da je postojao pokušaj da se Republici Srpskoj nametne da ima tri sabirna centra za migrante, u Bijeljini, Zalužanima i Trnovu, kako je ranije odluku donio Savjet ministara u kojem su bili SDS i PDP, ali da je to Vlada Srpske odbila i rekla da to ne dolazi u obzir.

- Migranti mogu da prolaze, ali ostajem pri tome da nema sabirnih centara u Srpskoj - rekao je Dodik, te podsjetio da je raniji ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudin Radončić otkrio da je ambasador BiH u Pakistanu dao 3.500 lažnih viza za bezbjednosno opasne migrante.

Dodik je rekao za TV Hepi da je Srpska, zbog situacije sa migrantima, dobila da je BiH potpisala sporazum o readmisiji sa Pakistanom, tako da se sada svaki nelegalni Pakistanac može "spakovati" i vratiti u Pakistan, te da je zbog te mjere zadnjih mjeseci broj migranata u BiH smanjen.

Srpski član Predsjedništva BiH je istakao da je nepodnošljivo i nemoguće zamisliti da, zbog krize u BiH sa migrantima, Oružane snage BiH izađu prema granici sa Srbijom, te da se to neće desiti dok on sjedi u Predsjedništvu, jer je potrebna i njegova saglasnost.

- Ne mogu da izvedu vojsku. Kada bi postavili vojsku prema Srbiji, onda treba odluka da se ona povuče, a /članovi Predsjedništva BiH/ Šefik DŽaferović i Željko Komšić to ne bi htjeli. Migrante vojska neće spriječiti /da ulaze u BiH/, dajte da donesemo neke druge mjere - rekao je Dodik.