latinica  ћирилица
24/11/2020 |  07:52 ⇒ 07:52 | Autor: SRNA

Tramp odobrio saradnju sa Bajdenovim timom

Predsjednik SAD Donald Tramp odobrio je federalnim agencijama da počnu saradnju sa budućom administracijom izabranog predsjednika Džozefa Bajdena, a time i prenos vlasti, iako sedmicama odbija da prizna poraz na izborima.
Džo Bajden - Donald Tramp (Foto: Saul Loeb/AFP via Getty) -
Džo Bajden - Donald Tramp (Foto: Saul Loeb/AFP via Getty)

Tramp je napisao na Tviteru da odobrava ovu mjeru neposredno nakon što je Administracija za opšte usluge /GSA/ stupila u kontakt sa Bajdenovim timom da bi počela rad na prenosu ovlaštenja.

Tramp je obećao da će nastaviti da se bori za poništavanje izbora i rekao da vjeruje da će pobijediti, ali je dodao da je "u najboljem interesu" zemlje da se dozvoli početak procesa tranzicije, prenijela je agencija DPA.

Bajdenova kancelarija potvrdila je ovaj potez.

- Konačna odluka je definitivna akcija administracije da formalno počne proces tranzicije sa federalnim agencijama - navodi se u saopštenju.

Direktor tranziconog tima Јohanes Abraham rekao je da današnja odluka predstavlja "neophodni korak na početku rješavanja izazova sa kojima se suočava naša zemlja, uključujući dovođenje pandemije pod kontrolu i oporavak ekonomije".

GSA je ključna agencija američke administracije koja će pružati sve resurse i ostalu podršku Bjadenu dok ne preuzme funkciju u januaru.

Prema zakonu u SAD, odlazeća administracija mora da sarađuje sa timom budućeg predsjednika da bi se osigurala stabilnost.

Tramp je neosnovano tvrdio da je pobijedio na izborima i pokrenuo je brojne sudske procese da bi spriječio da Bajden bude proglašen za pobjednika.

U međuvremenu, Mičigenu je tijelo nadležno za izborne rezultate proglasilo pobjedu Bajdena u ovoj državi.