latinica  ћирилица
24/11/2020 |  08:02 ⇒ 09:42 | Autor: sputniknews.com

Ovo je Bajdenov tim koji će voditi Ameriku

Novoizabrani predsjednik SAD Džozef Bajden izabrao je Entonija Blinkena za državnog sekretara, saopštio je Bajdenov tim.
Bijela kuća  (Foto:Flickr/ Glenn Pope) -
Bijela kuća (Foto:Flickr/ Glenn Pope)

- Pod administracijom Bajden-Haris, američku nacionalnu bezbjednost i spoljnu politiku vodiće iskusni profesionalci spremni da vrate principijelno vođstvo na svjetskoj sceni i dostojanstveno vođstvo kod kuće - navodi se na objavi zvaničnog naloga Bajdena i Kamale Haris na Tviteru.

Džejk Saliven će biti savjetnik za nacionalnu bezbjednost, a Ejvril Hejns direktor nacionalne obavještajne službe, prenio je Rojters.

Alehandro Majorkas će biti na čelu ministarstva unutrašnje bezbjednosti, a Linda Tomas Grinfild ambasador u Ujedinjenim nacijama.

Blinken poznat Beogradu

Entoni Blinken je još jedan zvaničnik Vašingtona dobro poznat Beogradu. On je više puta bio sagovornik predsjednika Aleksandra Vučića, iz perioda kada je obavljao funkciju zamjenika državnog sekretara u administraciji Baraka Obame, dok je potpredsjednik SAD bio Bajden.

Prvi njihov zabilježeni susret odigrao se u junu 2015. godine, kada je Vučić kao premijer Srbije boravio u Vašingtonu.

Vučić i Blinken razgovarali su tada o podršci SAD, evropskom putu Srbije, situaciji u regionu, dijalogu sa Prištinom i spoljnopolitičkim aktivnostima Srbije i Vučić je naglasio neophodnost političke podrške SAD evrointegracijama Srbije i dodao da je dosta učinjeno na očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

Vučić je Blinkena obavestio i o ekonomskim reformama koje se sprovode u Srbiji i pozvao ga da poseti Srbiju.

Blinken je u tom susretu istakao da će SAD da ohrabre Evropsku uniju da što pre otvori poglavlja sa Srbijom i izrazio je zadovoljstvo ličnim zalaganjem i ulogom Vučića u regionu, kao i radom srpske vlade.

Blinken je tom prilikom rekao da je sve što je do tada učinjeno dovelo do bliže saradnje Srbije i SAD i pozdravio je ekonomske reforme i naglasio neophodnost većeg prisustva američkih investitora u Srbiji.

Vučić i Blinken su se sastali i u septembru 2016. godine u Njujorku, kada su razgovarali o odnosima dve zemlje, dijalogu sa Prištinom, ali i o ekonomskim reformama Vlade Srbije.

Prema saopštenju s tog susreta, Vučić je rekao Blinkenu da će Srbija učiniti sve kako bi se održala stabilnost Zapadnog Balkana, koja znači i ekonomski prosperitet svih zemalja.

Tokom tog razgovora, Blinken je istakao da je veoma važno da Srbija kao ključna zemlja regiona nastavi svoj evropski put jer to doprinosi napretku cijelog regiona.

On je takođe tada prenio Vučiću "pozdrave potpredsjednika SAD Džozefa Bajdena" i njegovu poruku da je "izuzetno zadovoljan posjetom Srbiji", u avgustu te godine.

Blinken i Vučić su se sastajali još nekoliko puta, o čemu svjedoče fotografije tih susreta.

Blinken (58) je inače bio i na mjestu zamjenika savjetnika za nacionalnu bezbjednost u Obaminoj administraciji.

Radio je u Savjetu za nacionalnu bezbjednost i u administraciji Bila Klintona, prije nego što je postao šef osoblja za Komitet za spoljne poslove u Senatu SAD, kada je Bajden bio na čelu komiteta, a kratko vrijeme radio je i kao savjetnik za bezbjednost tada potpredsjednika Bajdena.

U njegovoj službenoj biografiji stoji da je radio kao zamjenik amreričkog državnog sekretara od 2015. do 2017. godine i zamjenik savjetnika za nacionalnu bezbjednost pd 2013 do 2015. godine u administraciji baraka Obame.

Takođe, prethodno je radio kao viši zvaničnik u Centru za streteške i međunarodne studije, kao šef osoblja u odboru senata za spoljne poslove od 2002. do 2008, a bio je i član predsjedničke tranzicije Obama - Bajden od novembra 2008. do januara 2009. godine.

Od 2009. do 2013. godine Blinken je bio zamjenik pomoćnika predsjednika i savjetnik potpredsjednika za nacionalnu bezbjednost.

Od 1994. do 2001. godine bio je član Savjeta za nacionalnu bezbjednost, a u periodu od 1994. do 1998 radio je čak kao specijalni pomoćnik predsjednika Savjeta i viši direktor za pisanje govora.

Od 1999. do 2001. bio je specijalni pomoćnik predsjednika Savjeta zadužen za evropska i kanadska pitanja.

Do 2008. godine radio je kao direktor osoblja u američkom Odboru za spoljne poslove pri Senatu da bi tada radio kao član tima za tranziciju Obame i Bajdena.

Bivši kandidat za predsjednika SAD Hilari Klinton poručila je da dolazeća administracija nije mogla da odabere bolje osoblje za timove za spoljnu politiku i nacionalnu bezbjednost.

- Toni Blinken je posvećeni javni službenik koji će biti nevjerovatno efikasan državni sekretar - napisala je Klinton u objavi na Tviter nalogu.

Bivši državni sekretar SAD Džon Keri biće na čelu tima za borbu protiv klimatskih promjena u timu izabranog predsjednika Džoa Bajdena, saopštio je danas Bajdenov tranzicioni tim.

Keri je bio jedan od najzaslužnijih za Pariski klimatski sporazum potpisan 2015. godine, prenio je Si-En-En.

Osim što je bio državni sekretar od 2013. do 2017. godine, u vrijeme dok je predsjednik bio Barak Obama, Keri je dugo bio senator iz Masačusetsa, a bio je i kandidat demokrata na predsjedničkim izborima 2004. godine, međutim tada je pobijedio Džordž Buš.