latinica  ћирилица
24/11/2020 |  08:39 | Autor: sputniknews.com

Ruski mirovnjaci počeli sa razminiranjem Karabaha

Ruska vojska nastavlja razminiranje u Karabahu u zonama odgovornosti mirovnih snaga, saopštila je pres služba Ministarstva odbrane.
Ruski mirovnjaci počeli sa razminiranjem Karabaha (Foto: Sputnik / Maksim Blinov) -
Ruski mirovnjaci počeli sa razminiranjem Karabaha (Foto: Sputnik / Maksim Blinov)

- Ruske inženjerske jedinice uključene su u inženjersko izviđanje i uklanjanje mina na rutama između mirovnih osmatračnica i javnih puteva - navodi se u saopštenju.

Ministarstvo dodaje da se mine uklanjaju u blizini naselja i objekata društvene infrastrukture.

​U saopštenju se ističe da se otkrivena municija i eksplozivne naprave odvoze na poligon, gdje se uništavaju. Municija koja se ne može evakuisati uništava se na licu mjesta.

- Јedna od faza radova na pregledanju terena na prisustvo eksplozivnih predmeta je proučavanje položaja na kojima će se graditi stacionarni punktovi za službu ruskih mirovnjaka - precizira se u saopštenju Ministarstva.

Takođe se dodaje da su demineri opremljeni savremenim zaštitnim odijelima i sredstvima za traženje eksplozivnih predmeta.

Humanitarno razminiranje teritorija u nepriznatom Nagorno-Karabahu počelo je u ponedjeljak.

Lideri Rusije, Azerbejdžana i Јermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Kako se navodi u izjavi, jedan dio regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Јermenijom.