latinica  ћирилица
24/11/2020 |  09:12 ⇒ 09:34 | Autor: RTRS

Počeo treći "Intim džez fest" (FOTO)

Koncertom džez sastava "Tamara Obrovac transhistria quartet" sinoć je u Banskom dvoru počeo treći Festival džez muzike "Intim džez fest".
Intime džez fest - Foto: RTRS
Intime džez festFoto: RTRS

Koncert je održan je uz primjenu svih poprisanih mjera i preporuka nadležnih organa - mjerenje tjelesne temperature, te obavezno nošenje zaštite maske i održavanje fizičke distance, saopšteno je iz Kulturnog centra Banski dvor.

Zbog trenutne epidemiolopške situacije dvojica stalnih članova kvarteta, muzički umjetnici iz Slovenije, Uroš Rakovec (akustična gitara) i Žiga Golob (kontrabas) nisu bili u prilici da doputuju u Banjaluku. Na sceni su se sa Tamarom, uz njenog stalnog člana Krunu Levačića, (bubnjevi) našli Elvis Penava (akustična gitara) i Zvonimir Šestak (kontrabas) iz Hrvatske.

Tamara Obrovac, pjevačica, flautistkinja, kompozitorka i autorka tekstova, jedna od najznačjnijih i najsvestranijih ličnosti na hrvatskoj muzičkoj sceni, čestitala je Banskom dvoru i direktoru Mladenu Matoviću na organizaciji festivala i u ovako teškim uslovima.

- Zaista je rijetkost da se održava neki festival u ovom vremenu. Јako je važno da u doba korone ne umre sve i da kultura ne prestane živjeti. Svima je teško, ali muzičarima pogotovo s obzirom da koncerata zaista nema - rekla je Tamara poznata po svom specifičnom muzičkom izražaju i unikatnoj muzici u kojoj spaja džez i etničke uticaje zavičajne Istre.

Ovaj istaknuti sastav publiku je odveo na jedinstveno muzičko putovanje Istrom i Mediteranom, kroz prizmu savremenog džeza.

- Što se tiče Istre i džeza to je moj osnovni spoj. Istra je, recimo to tako, moja istina i moj korijen, a džez je moj zanat, ljubav i znanje - dodala je Tamara.

Treći "Intim džez fest" konceptualno je zamišljen kao kamerni festival džez muzike koji će se fokusirati na manje sastave i vrhunske soliste ovog muzičkog žanra, uključujući maksimalno formacije do džez kvarteta koji su ušli u festivalsku selekciju.

- Potpuno svjesni cjelokupne i veoma složene situacije u vezi sa pandemijom virusa korona, Banski dvor nastoji da uz maksimalno poštivanje svih propisanih mjera i preporuka, održi kontinuitet i istraje u svojoj misiji organizovanja kvalitetnih kulturnih programa i u ovim nesvakidašnjim okolnostima tzv. nove normalnosti. U svemu ovome što nas je snašlo, čini nam se da nam je kultura danas možda potrebnija više nego ikad, a u prilog tome najbolje svjedoči veliko interesovanje publike i izuzetna posjećenost svih programa u organizaciji Banskog dvora - rekao je Mladen Matović, direktor KC Banski dvor.

Večeras - drugog dana Festivala, predstaviće se renomirani internacionalni džez sastav PER "BASS VIKING" MATHISEN TRIO.

Pokrovitelj ovogodišnjeg festivala je Grad Banjaluka.