latinica  ћирилица
24/11/2020 |  09:55 ⇒ 09:56 | Autor: RTRS

Mrkonjić Grad, osim po koscima i kovačima, poznat po dobroj rakiji i medu (VIDEO)

Mrkonjić Grad poznat je po koscima i kovačima.
Rakija - Foto: RTRS
RakijaFoto: RTRS

Do 1925. godine ovaj grad se zvao Varcar Vakuf, pa otuda i "varcarka" - vrsta kose kovanice o kojoj je Ivo Andrić pisao u pripovjetki "Kosa".

Pored toga, ovo područje poznato je i po proizvodnji rakije, ali i meda.

Kada dođete u Mrkonjić, prvo što oko primijeti su brda, rijeke, šume i planine. Na nekoliko kilometara od ove opštine nalazi se jezero Balkana. Pored uživanja u prirodi, čašica rakije neizostavna je kada posjetite ovaj kraj.

O mrkonjićkoj šljivovici, čiji kvalitet raste iz godine u godinu, priča se širom Srpske, ali i u zemljama regiona. Na Aranđelovdanskom vašaru, predstavljene su samo one najbolje.

Rakija Gojka Јovića, nadaleko poznata po svom specifičnom ukusu, pored brojih nagrada u regionu, u konkurenciji sa 77 uzoraka, zlato je osvojila i u Mrkonjić Gradu.

Kao dijete, Gojko je uz roditelje učio tajnu pravljenja dobre rakije. Sada, svoje znanje prenosi i na svoje potomke. Kaže da je uz malo truda i puno ljubavi, kvalitet zagarantovan.

Osim rakijom, ovaj kraj može se pohvaliti i proizvodnjom pčelinjeg meda. Siniša Kežić proizvodnjom se bavi tri godine i ima preko 100 košnica. U med, kaže, dodaje raznovrsne biljke poput koprive, ali i suvo voće. Med je kvalitetan zahvaljujući zdravoj prirodi i netretiranim biljkama.

Ove godine, netretiranog meda nema mnogo, pa preporučuje da pri kupovini budete oprezni. Bogata priroda, "zlatna" rakija i kvalitetan med samo su dio potencijala kojim se diči mrkonjićki kraj. Gostoprimstvo, dobrota i srdačni domaćni sigurno će vas ponovo navesti da posjetite ovu opštinu.