latinica  ћирилица
24/11/2020 |  11:16 ⇒ 11:16 | Autor: SRNA

Mustafi produžen pritvor

Sudija za prethodni postupak Specijalnog suda za Kosovo u Hagu odlučio je da bivšem visokopozicioniranom pripadniku terorističke OVK Saljihu Mustafi, koji se javno hvalio da je ubijao Srbe, produži pritvor na dva mjeseca zbog rizika od bjekstva i uticaja na svjedoke i žrtve, koji i dalje postoje.
Saljih Mustafa (desno) - Foto: RTS
Saljih Mustafa (desno)Foto: RTS

- Smatramo da se rizicima od bjekstva, ometanja postupka i daljeg činjenja krivičnih djela može efikasno upravljati samo iz pritvora - navedeno je u odluci sudije za prethodni postupak Specijalnog suda u Hagu.

Sudija za prethodni postupak podsjeća da se Mustafa "javno hvalio ubijanjem Srba na konferenciji za štampu 14. juna 1999. godine u Prištini, demonstrirajući tako rizik da može pribjeći nasilju i prijetnjama fizičkim nasiljem nad žrtvama i svjedocima".

U odluci je navedeno da je odbrana zatražila da Mustafa bude pušten iz pritvora, uz argument da mu ne može biti određeno dalje zadržavanje povodom određenih optužbi ukoliko nije predočen dodatan "objektivni materijal" za njih, prenosi portal Kosev.

Sa druge strane, Tužilaštvo je zahtijevalo od pretpretresnog sudije da Mustafa ostane u pritvoru, te da ne bude pušten na slobodu, pa čak ni uslovno, jer smatra da, ne samo da postoje pomenuti rizici, već da su se uvećali, kao i da postoji osnovana sumnja da je Mustafa izvršio zločine koji su mu stavljeni na teret.

Kada je riječ o riziku da će optuženi da ponovo vrši ista krivična djela, Tužilaštvo smatra da bi, zbog mogućnosti izricanja duže zatvorske kazne, optuženi mogao da pribjegne prijetnjama fizičkim nasiljem protiv žrtava.

Mustafa je uhapšen 24. septembra u Prištini, a na teret mu je stavljena pojedinačna odgovornost po četiri tačke optužnice ratnog zločina - proizvoljno lišavanje slobode na imanju u Zlašu, surovo postupanje, mučenje u Zlašu za isti period i ubistvo na istoj lokaciji u istom periodu.

Optuženi je sudu prvi put pristupio 28. septembra, kada je odbio da se izjasni o krivici bez konsultacije sa braniocem, a tada je i dobio rok od 30 dana da se izjasni o optužnici.

Pred sudom se, na statusnoj konferenciji, pojavio i 5. oktobra, kada je, govoreći o statusu i obimu istraga i dokaza, odbrana najavila da će u slučaju protiv Mustafe ispitati najmanje 16 svjedoka.

Mustafa se 28. oktobra, tačno mjesec dana od prvog pristupanja, izjasnio da nije kriv za ratne zločine po svim tačkama optužnice koji su mu stavljeni na teret.

Odluka o pritvoru se, prema pravilniku suda, razmatra na dva mjeseca.

Specijalni sud u Hagu saopštio je juče da su do daljeg, zbog restriktivnih mjera zbog virusa korona, zabranjene posjete svim bivšim političkim i vojnim liderima /terorističke/ OVK koji se nalaze u pritvoru Specijalnog suda u Hagu.

Oni mogu samo da pričaju sa članovima porodice putem video-linka, a niko ne može fizički da ih posjeti.

Na listi optuženih su Hašim Tači, Kadri Veselji, Јakup Krasnići, Redžep Seljimi, Saljih Mustafa, Nasim Haradinaj i Hisni Gucati.