latinica  ћирилица
24/11/2020 |  11:47 ⇒ 12:05 | Autor: SRNA

Majkićeva upozorila na institucije koje generišu sudske sporove na štetu budžeta

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić postavila je danas na sjednici ovog doma pitanje predsjedavajućem Savjeta ministara Zoranu Tegeltiji šta će preduzeti prema institucijama čije poslovanje generiše sudske sporove koji opasno ugrožavaju budžet institucija BiH.
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine - Foto: RTRS
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i HercegovineFoto: RTRS

- Pred Pravobranilaštvom BiH nalazi se 984 predmeta protiv 32 institucija BiH, u vrijednosti više od 253 miliona KM. Tu prednjači Ministarstvo odbrane, protiv koga je otvoreno 195 predmeta, čija je vrijednost 125 miliona KM, Savjet ministara sa 15 predmeta i više od 20 miliona KM, Ministarstvo transporta i kominikacija šest predmeta i tako dalje - navela je Majkićeva.

S obzirom na to da Tegeltija nije prisutan na sjednici, odgovor Majkićevoj biće upućen naknadno, u pisanoj formi.

Delegat u Domu naroda Denis Bećirević ocijenio je da je potpisivanje sporazuma vlada Srbije i Republike Srpske o izgradnji tri hidrocentrale na Drini "provokacija za BiH". On smatra da se "to ne smije dozvoliti", te pita predsjedavajućeg Savjeta ministara koji je njegov stav o ovom i šta će Savjet misli preduzeti u vezi sa tim.

Bećirević je najavio da će o ovom pitanju tražiti i reakciju Tužilaštva BiH i visokog predstavnika u BiH, jer smatra da je riječ "o antidejtonskom i antiustavnom ponašanju predstavnika Srbije i Republike Srpske".

Delegat Zlatko Miletić upozorio je na porast mortaliteta u vrijeme epidemije virusa korona u BiH.

Odgovori i Bećireviću i Miletiću, takođe, biće upućeni u pisanoj formi.